Pijn in de borst

Pijn in de borst

Bij pijn op of pijn in de borst schieten er allerlei scenario’s door het hoofd. Het zal toch niets met de hartstreek te maken hebben? Gelukkig is dat in de meeste gevallen niet zo. Pijn in borst ontstaat in de meeste gevallen door andere oorzaken. Vertrouwt u het niet? Raadpleeg ons of leg contact met de huisarts.

Hoe kan pijn in de borst ontstaan?

Opeens voelt u het wanneer u ligt of zit, vlak na het eten. Een drukkend gevoel op de borststreek. Het kan te maken hebben met de slokdarm, die even zijn werk niet goed heeft gedaan. Daardoor komt maagzuur in de slokdarm terecht, die vervolgens zijn weg zoekt. En zo ervaart u door brandend maagzuur een drukkende pijn in de bovenbuik, die later uitstraalt naar de borst. Vervelend, maar niets om u zorgen over te maken. De pijn in borst trekt over een paar uur weer weg.

Zo zijn er verschillende oorzaken aan te wijzen voor pijn in de borst. We sommen er een paar voor u op:

  • brandend maagzuur
  • longproblemen
  • borstvliesontsteking, ook wel bekend als pleuritis
  • overbelasting van tussenribspieren
  • stress die kortademigheid veroorzaakt
  • slokdarmontsteking
  • hartproblemen (hartkramp)
  • borstkanker

De borst als onderdeel van het lichaam

Het gebied van de ribbenkast behoort bij de borstregio. De ribbenkast beschermt een aantal belangrijke organen zoals het hart, de longen en de maag. De ribbenkast zelf bestaat uit het borstbeen aan de voorzijde, de ribben en aan de achterzijde de wervelkolom. Dit is niet in beton gegoten, gelukkig maar. De delen kunnen, ten opzichte van elkaar, enigszins bewegen. Daardoor kan de ribbenkast meebewegen als we bijvoorbeeld ademen of bewegingen in de rug maken.

Aan de buitenzijde van de ribbenkast liggen diverse grote en kleinere spieren, die bewegingen in de romp en armen toelaten. Een – meestal bekend – voorbeeld hiervan zijn de borstspieren. Nog iets oppervlakkiger bevinden zich bij vrouwen de borsten met hun vetweefsel, melkklieren en lymfeklieren.

Pijn in de borst: vaak onschuldig

Als u bovenstaande goed tot u laat doordringen, komt u erachter dat pijn in de borst niet meteen het ergste hoeft te betekenen. Vaker is het onschuldig, zo leert de ervaring. Aan de andere kant raden we u aan om alert te zijn. Als u het niet vertrouwt is het verstandig om een deskundige te raadplegen. Dat kan de huisarts zijn, maar met klachten over borstpijn kunt u ook bij onze specialisten terecht. Heeft u klachten over uw longen? Op de pagina groepsoefentherapie COPD leest u over de behandeling van longklachten. We staan graag voor u klaar in Veenendaal, Amerongen of Duiven. Neem dus gerust contact op.