Iedereen kent het fenomeen wel waarbij je ‘’door de enkel gaat’’. Soms is het even pijnlijk maar kun je zonder al te veel problemen verder lopen en soms is de pijn hevig en kun je alleen nog al hinkend de weg vervolgen. Bij het dubbelgaan van de enkel is er eigenlijk altijd sprake van enkelband letsel. In de meeste gevallen klapt de enkel naar binnen waardoor de enkelbanden aan de andere zijde maximaal op rek komen. De mate van schade varieert en is afhankelijk van de intensiteit waarmee je dubbel gaat en de mate waarin de spieren in je benen de beweging op kunnen vangen. De schade ontstaat met name in de bandjes die het onderbeen verbinden met de botjes in je voet. Wanneer het enkeltrauma met een hoge intensiteit is ontstaat bestaat de kans dat er een scheurtje is ontstaan is een van de botten. Bij Rembrandt Fysiotherapie & Revalidatie kun je terecht voor het behandelen van deze blessure in Veenendaal, Duiven, Rhenen, Lienden en Amerongen.
Enkelband letsel Veenendaal
Wat zijn de verschillende vormen van letsel aan de enkelband?
Zoals eerder benoemd kan de voet naar binnen of naar buiten klappen. In de meeste gevallen klapt de voet naar binnen. Daarnaast wordt de ernst van het enkelband letsel ingedeeld in gradaties.
Wat zijn mogelijke oorzaken van enkelband letsel?
Het ontstaan van enkelband letsel is vaak duidelijk aanwijsbaar omdat je plots door je enkel gaat. Dit trauma moment geeft pijn. Dit gebeurt vaak in sportverband en dan met name bij contact sporten of bij sporten met een oneffen ondergrond. In de onderstaande gevallen is het risico op enkelband letsel vergroot.
Wat zijn symptomen van letsel aan de enkel?
De symptomen bij een enkelband letsel zijn dus sterk afhankelijk van de mate van schade die is ontstaan aan de banden.
Hoe kan Rembrandt fysiotherapie & revalidatie helpen bij enkelband letsel?
Zoals u zich wellicht kunt voorstellen is de behandeling afhankelijk van de ernst van je enkelband letsel. Het is raadzaam om na ongeveer drie dagen na het ontstaansmoment contact op te nemen met een van de onderstaande fysiotherapeuten indien de pijn fors aanwezig blijft. In deze eerste dagen is het noodzakelijk dat je veel met je voet omhoog blijft zitten en koelt. Koelen gaat de zwelling tegen en werkt pijn dempend. Veel mensen zijn geneigd om door de pijn de enkel volledig te ontzien. Echter in het wel belangrijk om de enkel onbelast te blijven bewegen. Dit stimuleert de afvoer van het vocht en optimaliseert de doorbloeding wat het herstel bevorderd. Afhankelijk van de mate van schade zal je fysiotherapeut een behandeltraject starten. De behandelduur bij een enkeltrauma licht rond de 6 tot 8 weken. De behandeling richt zich op reduceren van pijn, optimaliseren van de bewegingsvrijheid en het verbeteren van de stabiliteit van het enkelgewricht.