Bikefitting

Bikefitting

11 november, 2020

De meeste fietsen zijn afgesteld op het oog en/of beenlengte. Uiteraard kan dit een goede methode zijn voor een eerste indicatie, maar wanneer u wat intensiever of langer gaat fietsen kan deze afstelling onvoldoende zijn. Hierdoor kunnen kleine pijntjes tijdens het fietsen ontstaan.

Veel fietsers denken dat het normaal is dat er kleine pijntjes ontstaan tijdens (lang) fietsen. Denk hierbij aan zadelpijn, nekpijn, dove vingers of last van de knie. Vaak zijn deze pijntjes makkelijk te verhelpen door uw fietshouding te optimaliseren. Dit kan met behulp van een gecertificeerde bikefitter. Een juiste fietshouding voorkomt blessures en zorgt ervoor dat het nog leuker is om te fietsen. Daarnaast bent u in staat om meer vermogen ontwikkelen en daarmee betere prestaties te leveren. Na de bikefitting is alles nauwkeurig afgesteld op uw fietsdoel en uw lichaamsbouw. Daarna is het alleen nog maar trainen!

Hoe werkt bikefitting bij Rembrandt fysiotherapie & revalidatie?

De bikefitting begint met een korte intake om uw wensen en doelen in kaart te brengen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek om te zien of alles gelijk staat en worden bewegingsbeperkingen opgemerkt. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we als fysiotherapeut hier oefeningen of een advies over meegeven. Daarnaast worden er markers aangebracht op verschillende punten van uw benen, heup en schouder.

Vervolgens zetten we uw fiets in de trainer en worden er lasers geplaatst om alles zo nauwkeurig mogelijk te meten. Door middel van opnames krijgen wij te zien hoe u op uw eigen fiets aan het fietsen bent. Deze opnames worden met specifieke software opgenomen die heel precies kan bepalen wat uw ideale fietspositie is. De uitkomsten hiervan bepalen de aanpassingen die we maken aan uw fiets.

Uitkomsten van de opnames

Dit kunnen aanpassingen zijn in stuurhoogte, voetplaatjes, zadelpositie etc. Daarnaast kan het zijn dat er mogelijk een ander zadel of stuurpen nodig is of een extra plaatje in de schoen. Al deze aanpassingen kunnen direct worden doorgevoerd met prodcuten uit onze eigen voorraad.

Maar soms is de theoretische fietspositie niet de meest comfortabele positie. Het is daarom belangrijk dat u lekker op uw fiets zit en speelt uw gevoel ook een belangrijke rol bij de aanpassingen. De bikefitting is daarom ook een gezamenlijk proces, waarin de theorie en uw gevoel uiteindelijk bepaald hoe de afstellingen zullen zijn. U krijgt achteraf een rapportage met de begin en eindmeting via de mail opgestuurd.

Het resultaat van bikefitting bij Rembrandt fysiotherapie & revalidatie

Vanuit de juiste fietshouding zit u met meer comfort op de fiets en kunt u meer vermogen ontwikkelen. Dit verbetert uw fietsprestaties voor zowel de mountainbike als de racefiets.

Daarnaast helpt de bikefitting tegen pijntjes, waardoor het fietsplezier ook zal toenemen. Mocht de fiets toch nog niet ideaal zitten na een paar ritjes, dan kunnen we altijd kosteloos achteraf nog wat aanpassingen maken.

Interesse in een bikefitting na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met Rembrandt Fysiotherapie & Revalidatie

Merkt u dat u veel pijntjes heeft tijdens het fietsen, of dat u niet helemaal lekker zit op uw fiets. Dan bent u bij Rembrandt Fysiotherapie & Revalidatie aan het juiste adres. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen middels onze contactpagina. U kunt ook bellen naar 0318 512 548 of een mail sturen naar info@pmirembrandt.nl