Een hielspoor wordt vaak veroorzaakt door overbelasting. Door overbelasting ontstaat een hoge spierspanning en in combinatie met veelvuldige druk op de hiel ontstaat dan pijn. Een hoge spierspanning zorgt dat er een constante rek ontstaat rond de aanhechting van de peesplaat op de hiel waardoor het weefsel wordt overbelast. Een hielspoor komt wat vaker voor bij hardlopers en sprongsporten. Daarnaast kan slecht schoeisel of een voetafwijking ook zorgen voor een hielspoor door overbelasting. Een hielspoor is dus eigenlijk een overbelasting van de peesplaat onder je voet daarom noemen wij het ook een fasciitis plantaris. Het “echte” hielspoor is een botwoekering aan het hielbeen, maar dat komt veel minder vaak voor dan de peesplaat irritatie.
Op zoek naar een behandeling tegen hielspoor in Veenendaal, Lienden, Duiven en Amerongen?
Er is sprake van een hielspoor wanneer er verkalking ontstaat van de peesplaat. Het gaat om de peesplaat van het hielbeen onder de voet. Het is ook mogelijk dat deze peesplaat ontstoken raakt. Dat wordt dan een peesplaatontsteking of fasciitis plantaris genoemd, echter wordt deze ontsteking vaak ook een hielspoor genoemd. Dit is een vervelende blessure omdat er druk op de pijnlijke plek komt wanneer u loopt of (lang) staat. Een hielspoor is veelvoorkomend, 10% van de mensen heeft er wel eens last van gehad.
Wat is de oorzaak van een hielspoor?
Wat zijn hielspoor symptomen?
De meest voorkomende symptomen staan onderstaand omschreven:
Hoe ziet een behandeling bij hielspoor er uit bij PMI Rembrandt?
Er zijn verschillende behandelmethodes. Op de eerste plaats is het belangrijk dat de belasting naar beneden gaat zodat het weefsel meer tijd krijgt om te herstellen. Het herstel kan op verschillende manieren bevorderd worden met fysiotherapie. Een manier om het herstel bevorderen is door de rektechnieken. Een veel gebruikte methode hierbij is de methode volgens Rathleff. Instructies hoe vaak je dit moet doen kun je navragen bij de fysiotherapeuten. Ook kan het helpen om met een balletje de onderkant van de voet te masseren. Doe dit niet te hard, het moet namelijk de doorbloeding verbeteren. Soms is het zelfs fijn om een tennisbal hiervoor te gebruiken die uit het vriesvak komt. Dit mag je gerust enkele minuten volhouden. Andere methodes die vaak succesvol zijn bij de behandeling van hielspoor zijn shockwave therapie en EPTE. Wij raden u aan om, voordat u zelf aan de slag gaat met bijvoorbeeld het rekken, contact op te nemen met een van de onderstaande therapeuten van Rembrand Fysiotherapie om het herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen.