Last van fysieke klachten door het thuiswerken?

Last van fysieke klachten door het thuiswerken?

06 januari, 2021

Werkt u ook nog steeds veel vanuit huis? Dankzij het coronavirus zijn we massaal thuis gaan werken. Een dagje thuis werken klinkt niet verkeerd. Maar op het moment dat we dit voor een langere periode moeten doen, kan dit voor veel fysieke problemen zorgen. Na enige tijd aan de keukentafel te werken is de kans groot dat u last krijgt van rug-, schouder- en nekklachten. Deze klachten gaan vaak gepaard met hoofdpijn. Om deze klachten te voorkomen en te verhelpen hebben de fysiotherapeuten van Rembrandt Fysiotherapie & Revalidatie en ergotherapeut Saar Jansen van Heuvelrug Ergotherapie de handen ineen geslagen. Onze collega Niels van der Schee vertelt hoe deze mooie samenwerking u kan helpen bij uw thuiswerkklachten door middel van een werkplekcheck.

Hoe is de samenwerking tussen Rembrandt Fysiotherapie & Revalidatie en Heuvelrug Ergotherapie tot stand gekomen?

“Rembrandt Fysiotherapie zit samen met Heuvelrug Ergotherapie gevestigd in Gezondheidscentrum Amerongen. Naast onze praktijken bevinden zich hier meerdere disciplines binnen de zorg, waar wij nauw mee samenwerken. Zo organiseren we regelmatig een gezamenlijke informatieavond en houden we multidisciplinair overleg over patiënten. Hierdoor blijven we up-to-date met onze kennis en houden we onderling korte lijntjes.“

“De samenwerking tussen Heuvelrug Ergotherapie en Rembrandt Fysiotherapie & Revalidatie is tot stand gekomen nadat wij beiden veel mensen onder behandeling kregen met dezelfde thuiswerk klachten. Het gaat hierbij vooral om nek-, schouder- en rugklachten. Ergotherapeute Saar voerde voorheen al werkplechecks uit bij de mensen thuis en op kantoor. Maar op het moment dat je alleen de oorzaak weghaalt, haal je niet meteen de klacht weg. Dat geldt andersom ook. Dat was voor ons de inkopper om samen te gaan werken. Onze expertises sluiten mooi op elkaar aan, met gevolg vat we goed kunnen behandelen.“

“Uit deze samenwerking is het aanbod van een uitgebreide werkplekcheck ontstaan. Als fysiotherapeuten richten wij ons meer op de fysieke klachten en Saar voert als ergotherapeut op haar beurt analyses van de werkplek uit. Daarnaast zorgt ze voor extra hulpmiddelen, op het moment dat deze nodig zijn. Denk hierbij aan zitkussens, een voetensteun of het instellen van de algehele werkomgeving, waaronder de bureaustoel. Wij maken goed gebruik van elkaars expertise waardoor wij een sterke combinatie vormen.”

Wat houdt een werkplekcheck in?

“Op het moment dat je door het thuiswerken last krijgt van nek-, rug- of schouderklachten kan je contact opnemen met Rembrandt Fysiotherapie & Revalidatie of met Heuvelrug Ergotherapie. Met een paar collega’s en Saar van Heuvelrug Ergotherapie hebben wij dit project opgezet. Ervaart u dus thuiswerk klachten? Dan kunt u zich zowel bij Saar als bij ons aanmelden voor een werkplekcheck.”

Wat gebeurt er bij een werkplekcheck?

“U komt eerst bij ons op een vraaggesprek. Zo kunnen wij goed kijken waar de klacht zit en hoe lang u al een verkeerde houding aanneemt. Vervolgens gaan we samen met Saar naar uw thuiswerkplek toe om een fysiek onderzoek en een werkplekanalyse uit te voeren. We geven u op basis van dit onderzoek advies en tips mee om uw thuiswerk klachten te verminderen. Vanuit deze werkplekcheck maken we een afspraak op de praktijk en gaan we aan de slag met verschillende oefeningen. Tevens zal u adviezen van Saar ontvangen over het gebruik van uw werkplek, uw lichaamshouding en eventuele externe factoren die van invloed kunnen zijn op uw werkplek en de daaraan gerelateerde klachten. Hierna zal samen met u een mogelijk vervolg worden besproken. Ongeveer twee weken later bellen wij nogmaals op om te vragen hoe het gaat.”

Voor wie is de werkplekcheck?

“De werkplekcheck is voor zowel bedrijven als voor particulieren bedoeld. Het enige verschil is dat, tijdens deze periode, mensen nu vooral thuiswerken en daardoor sneller klachten oplopen. Zo zien we dat mensen vaak een slechte houding aannemen wanneer ze bijvoorbeeld aan de keukentafel werken. Ook de stand van hun monitor is vaak niet goed ingesteld, wat leidt tot nekklachten. Op het moment dat u in een groot kantoor werkt, zit u eerder achter een ergonomisch afgestemd bureau. Daarnaast bent u ook sneller geneigd van uw plek op te staan om een korte wandeling te maken.“

Wordt de werkplekcheck ook vergoed door de verzekering?

“De werkplekcheck valt onder de aanvullende verzekering. Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie dan wordt uw werkplekcheck dus vergoed. De ergotherapie valt onder de basisverzekering. Het wettelijk eigen risico is hierbij van toepassing.“

Toekomstplannen voor de werkplekcheck?

“Dit project is nog maar net van start, maar we merken dat we nu al een groot deel van onze patiënten kunnen helpen middels deze aanpak. Saar heeft al veel onderzoeken en analyses gedaan en ook bij Rembrandt Fysiotherapie & Revalidatie hebben wij al veel thuiswerk klachten behandeld. Alleen nog niet in deze vorm.”

Een tip voor de thuiswerkers

“Een tip die ik wil meegeven aan de mensen die thuiswerken is: ‘blijf niet te lang in dezelfde houding zitten’. Het is belangrijk om tussen het werken door ook een kort loopje te maken en af en toe te staan. Je beste houding is je volgende houding.”