Oedeemtherapie

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is een specialisatie van fysiotherapie. Oedeemtherapie is gericht op het afvoeren van oedeem. Een oedeem is een abnormale ophoping van vocht in uw lichaam. Een oedeem ontstaat door een verstoord evenwicht tussen de aanvoer en afvoer van vocht.

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht en eiwitten in de ruimte tussen de cellen van het lichaam. Oedeem kan op alle plaatsen in het lichaam voorkomen, maar vaak voorkomend zijn: zwelling van een arm, been, borst of rompgebied. In veel gevallen komt dit door bestraling bij kanker of het verwijderen van lymfklieren, maar het is ook mogelijk dat het lymfsyste door een genetische “aanlegfout” niet goed werkt. Ook bij veel oedeem in een arm of been, na een operatie, kan oedeemtherapie helpen.

Welke klachten behandelt een oedeemfysiotherapeut?

De klachten die mensen met oedeem kunnen opmerken zijn bijvoorbeeld:

  • Zwelling van een lichaamsdeel
  • Pijn en/of een strak en zwaar gevoel
  • Bewegingsbeperkingen door de zwelling
  • Huidveranderingen

Wat doet een oedeemfysiotherapeut?

Een oedeemfysiotherapeut behandelt u in de vorm van manuele lymfedrainage. Dit is een specifieke vorm van massage waardoor de afvoer van oedeem bevorderd wordt. Tevens doet de therapeut oefeningen met u. Compressietherapie is ook een onderdeel van de behandeling. Denk hierbij aan zwachtelen, of het aanmeten van steunkousen.

U als patiënt speelt ook een belangrijke rol in de behandeling. De juiste omgang met oedeem is namelijk zeer bepalend voor het verloop van de verdere behandeling.

De oedeemfysiotherapeut werkt veel samen met artsen en mammacareverpleegkundigen.

Wat zijn de effecten van oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is geen vorm van fysiotherapie die, zoals bijvoorbeeld bij manuele therapie, direct voor veel verschil zorgt. Het is een kwestie van geduld. Het kan even duren voordat er sprake is van blijvend resultaat.

De volgende resultaten kunnen worden behaald met oedeemtherapie:

  • Verminderen omvang van het oedeem
  • Pijnvermindering door spanningsafname van het oedeem
  • Functieverbetering van speren en gewrichten
  • Lagere infectiekans

Laat u behandelen door de oedeem therapeut

Heeft u last van één van de klachten die hierboven zijn beschreven? Twijfel dan niet om een afspraak te maken met één van onze specialisten, om u te laten behandelen bij één van onze locaties in Veenendaal, Amerongen of Duiven. Dankzij oedeemtherapie kunt u straks leven met minder pijn. Oedeemtherapie wordt gegeven in samenwerking met de therapeuten van Onze Huid huidcentrum.