Manuele therapie

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie van fysiotherapie. Manuele therapie focust zich op stoornissen van gewrichten, spieren en zenuwen. Manuele therapie heeft als doel het beter laten bewegen van de gewrichten én het verbeteren van de houding en bewegingen. Het verschil met algemene fysiotherapie is dat de manueel therapeut bij specifieke technieken toepast in de gewrichten.

Welke klachten behandelt een manueel therapeut?

De manueel therapeut behandelt mensen die bewegingsbeperkingen hebben, vaak in combinatie met pijn en het slechter kunnen bewegen van gewrichten. Deze bewegingsbeperking heeft vaak ook invloed op de lichaamshouding. Dit zijn voorbeelden van klachten die een manueel therapeut behandelt:

 • Lage rugpijn
 • Hoge rugpijn
 • Hoofd- en nekpijn
 • Nek- en schouderklachten
 • Duizeligheid als u de nek beweegt
 • Kaakklachten
 • Heupklachten

Bovenstaande en andere klachten kunnen ontstaan doordat u op een verkeerde manier beweegt, of bijvoorbeeld door een ongeluk of val. Het voordeel van manuele therapie is dat u snel verschilt voelt. De pijn wordt minder en het bewegen gaat soepeler.

Wat doet een manueel therapeut?

Een manueel therapeut bekijkt waar uw klachten vandaan komen. Zo kijkt hij of uw spieren op de juiste manier werken en of u gecontroleerde bewegingen kunt maken. Ook kijkt hij of er iets anders aan de hand kan zijn, zoals stress.

De eerste stap van de behandeling is het voeren van een gesprek. Tijdens dit gesprek vraagt de manueel therapeut naar uw klachten, hoe en wanneer ze zijn ontstaan en in welke mate u er last van heeft. Vervolgens bekijkt hij zelf de spieren, zenuwen en gewrichten die te maken kunnen hebben met uw klachten. Op deze manier probeert de manueel therapeut een duidelijk beeld te krijgen van uw probleem.

Tijdens de daadwerkelijke manuele therapie beweegt de therapeut uw gewrichten op een bepaalde manier. Daarnaast doet hij samen met u oefeningen om uw houding, kracht en stabiliteit te verbeteren. Dit zorgt er voor dat u vlak na de manuele therapie vaak al verschil voelt. De manueel therapeut zal u ook tips en adviezen geven hoe u gezond kunt blijven bewegen. Vervolgens geeft hij u oefeningen mee die u zelf thuis kunt doen.

Laat uw klachten behandelen door de manueel therapeut

Heeft u last van één van bovenstaande klachten of heeft u het gevoel dat u verkeerd beweegt? Neem dan contact op met één van de specialisten bij PMI Rembrandt fysiotherapie Veenendaal, Amerongen of Duiven. Zij helpen u graag van uw pijnklachten af te komen.

Gerelateerde specialisten


	    		  
Charlotte Groeneveld

	    		  
Gerlinda van Es-Wolswinkel

	    		  
Steven van der Pauw

	    		  
				  	    		  

	    		  
Marthijn van Leijenhorst

	    		  
Niels van der Schee

	    		  
				  	    		  

	    		  
Zyrian Barzinji

	    		  
Arno Vriezekolk

	    		  
Frans Snijder