De bekkenbodem bestaat voornamelijk uit spier- en bindweefsel. Deze structuren van de bekkenbodem zorgen ervoor dat de blaas, baarmoeder en het laatste stuk van de darmen ondersteund worden. Andere functies van de bekkenbodem zijn; het stabiliseren van het bekken, het ophouden en doorlaten van urine en ontlasting en het mogelijk maken van geboorte en seksuele activiteit. De bekkenbodem bestaat uit verschillende spieren welke trainbaar zijn waardoor klachten zoals ontlastingsverlies, urineverlies, pijnklachten, seksuele problemen, prostaat problemen, pijn tijdens of na de zwangerschap en nog veel meer, verholpen kunnen worden met bekkenfysiotherapie. Bekkenklachten komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor in welke leeftijd dan ook. Bij Rembrandt Fysiotherapie & Revalidatie gaan we aan de slag om uw bekkenklachten te verhelpen door middel van bekkenfysiotherapie in Amerongen, Veenendaal en Duiven.
Wat komt er bij bekkenfysiotherapie kijken?
Veel bekkenklachten zijn te verhelpen, maar soms speelt schaamte een rol en ga je minder snel naar een zorgverlener. Loop er niet te lang mee! Bekkenklachten komen veel voor en de bekkenfysiotherapeut is erin gespecialiseerd.
Hoe ziet een behandeling bekkenfysiotherapie eruit?
Tijdens de behandeling van bekkenfysiotherapie vindt er eerst een screening en vraaggesprek plaats om de klachten goed in kaart te brengen. Aan de hand van die informatie wordt er een onderzoek gedaan. Dit onderzoek kan na uw toestemming inwendig (vaginaal of anaal) plaatsvinden, maar er is ook altijd een mogelijkheid om alleen uitwendig onderzoek te doen. We bespreken samen wat passend is voor uw klacht. Een bekkenfysiotherapeut is bevoegd en deskundig om een inwendig onderzoek te doen.
Het gebruik van elektrostimulatie tijdens de behandeling
Naast het inwendige onderzoek en inwendige behandeling hebben we nu ook EMG (Electro Myo Grafie). De bekkenbodem is een klein gebied, het kan dus voorkomen dat een patiënt niet goed voelt wat de bekkenbodem precies doet. Is hij aangespannen of juist ontspannen? EMG laat op een scherm zien welke activiteit de bekkenbodemspieren hebben. Op deze manier krijgt de patiënt meer inzicht in zijn/ haar eigen lichaam.
Daarnaast kan je met het EMG apparaat ook elektrostimulatie toepassen. Als het bewustzijn in de spieren wel aanwezig is, maar er is nog onvoldoende kracht of uithoudingsvermogen dan kan er gebruik worden gemaakt van elektrostimulatie. Elektrostimulatie prikkelt de spieren, zodat deze aanspannen of juist ontspannen. Soms wordt elektrostimulatie in combinatie met EMG gebruikt om zowel het bewustzijn als de kracht te trainen. Dit gebeurt allemaal met een persoonlijke Probe die de patiënt zelf aanschaft bij ons. Om dit toe te kunnen passen is er altijd een inwendig onderzoek nodig. Ook deze behandeling wordt van te voren besproken en nooit zomaar ingezet.
Bekkenfysiotherapie helpt bij de volgende klachten:
Veelgestelde vragen over bekkenfysiotherapie
Wat kost bekkenfysiotherapie?
Bekkenfysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Mocht u geen aanvullende verzekering hebben, dan betaalt u voor een behandeling bekkenfysiotherapie €55,80. Kijk voor een overzicht van onze prijzen op de website bij vergoeding fysiotherapie.
Heb ik een verwijzing nodig voor bekkenfysiotherapie?
Nee, dat is niet nodig. U kunt rechtstreeks naar de bekkenfysiotherapeut gaan zonder een verwijzing. De behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Sinds 2014 worden er voor urineverlies 9 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Houd er rekening mee dat deze behandelingen meetellen voor het jaarlijkse eigen risico. Pas nadat het eigen risico is voldaan, worden de (resterende) behandelingen vergoed door de verzekeraar.
Wordt bekkenfysiotherapie vergoed?
Sinds 2014 worden er voor urineverlies 9 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering mits u een verwijzing heeft waar dat duidelijk op staat vermeld.
Wat kan ik verwachten bij een afspraak met de bekkenfysiotherapeut?
Tijdens de eerste afspraak met een bekkenfysiotherapeut zal er eerst een vraaggesprek plaatsvinden waarin uw lichamelijke klacht duidelijk in kaart wordt gebracht. Daarna zal de bekkenfysiotherapeut lichamelijk onderzoek doen, dit kan zowel uit- als inwendig zijn. Dit is van belang om het probleem in kaart te brengen en zo een passend behandelplan voor u op te stellen.
Hoeveel weken na de bevalling kan ik naar de bekkenfysiotherapeut voor een postpartum-check? En hoe ziet zo’n check er dan uit?
Alle vrouwen vanaf 6 weken na de bevalling, mits ze niet meer vloeien en geen hechtingen meer hebben. Hoe ziet zo’n consult er dan uit: Eerst wordt er een korte intake gehouden, gevolgd door een onderzoek van de buik en een inwendig onderzoek van de bekkenbodem en bekkenorganen. Daarna krijgt u adviezen voor uw herstel en indien nodig een behandelplan om mee aan de slag te kunnen.