Jiska (49) over haar burn-out en runningtherapie bij Rembrandt Fysiotherapie & Revalidatie

Jiska (49) over haar burn-out en runningtherapie bij Rembrandt Fysiotherapie & Revalidatie

09 augustus, 2020

Jiska van Garderen (49) kwam in 2019 met een burn-out thuis te zitten. Op dat moment liep zij letterlijk en figuurlijk rond met 1 wens en dat was om te gaan hardlopen! Via social media kwam zij in aanraking met runningtherapie bij Rembrandt Fysiotherapie en Revalidatie in Veenendaal. Onder begeleiding van MSc. psychosomatisch therapeut Marjolein van Keulen helpt  runningtherapie Jiska over haar burn-out heenkomen. Jiska deelt waarom runningtherapie een aanrader is voor mensen met psychische klachten.  

Runningtherapie in Veenendaal bij Rembrandt fysiotherapie & revalidatie 

“Ook voor mijn burn-out wilde ik al graag hardlopen, maar mijn conditie was toen niet voldoende dat ik dit in één keer kon oppakken. Op het Facebook account van Rembrandt Fysiotherapie werd ik gewezen op runningtherapie. Na het invullen van het contactformulier op de website, nam MSc. psychosomatisch therapeut Marjolein contact met mij op. Het telefonische gesprek met Marjolein gaf mij inzicht over wat runningtherapie nu eigenlijk inhoudt, voor wie het is en welke winst er voor mij te behalen valt tijdens deze therapievorm. Er volgde een intake op de locatie Kerkewijk waar mijn conditie op de loopband werd gemeten. Op basis van deze conditietest werd de balans tussen wandelen en rennen bepaald.”

Oorzaak burn-out

“Op een gegeven moment merkte Marjolein op dat wanneer ik moe werd, ik harder wilde gaan lopen. Hierop volgde de vraag en tegelijkertijd ook de reflectie naar mijn dagelijkse leven: Wanneer je het druk hebt, ga je dan ook nog eens harder werken? Hierop kon ik alleen maar antwoorden en beamen dat dit inderdaad het geval was. Hierdoor werd het voor mij heel duidelijk waarom ik in deze burn-out terecht ben gekomen.”

 

Runningtherapie als medicijn

“Toen de cursus eenmaal afgelopen was, zijn Marjolein en ik tijdens mijn behandelingen samen verder blijven lopen. Ik merkte dat ik tijdens het lopen makkelijker kon praten over bepaalde zaken, wat mij weer verder hielp in het traject. Met de hulp van Marjolein maak ik mooie stappen, maar toch moet ook de rem er nog af en toe even op. Zo geeft ze heel duidelijk aan dat wanneer mijn lichaam om meer rust vraagt, ik dit mijn lichaam ook moet geven.” 

Psychosomatisch therapeut Marjolein van Keulen 

“Marjolein is een vriendelijk, open en begripvol persoon. Af en toe heb ik het idee dat ze dwars door mij heen kijkt, wat ik als positief ervaar. Ze stelt veel vragen waardoor ik zelf veel moet nadenken. Hierdoor merk ik dat er in veel situaties een soort herkenning wordt gecreëerd. Naast de hulp van Marjolein, ‘loop’ ik ook nog bij een psycholoog voor bepaalde blokkades en stressfactoren. Door de combinatie van runningtherapie met Marjolein en de psycholoog merk ik dat het al veel beter met mij gaat. Toch blijft geduld de sleutel in het gehele traject. Daarom moet Marjolein af en toe ook streng zijn. Bijvoorbeeld als ze ziet dat ik inderdaad niet genoeg rust neem als mijn lichaam hier om vraagt of ik te veel van mezelf eis. Zo kunnen wij er samen alles uithalen.” 

Doelen behalen met runningtherapie 

“Mijn doel is nog altijd om ooit 3 kilometer achter elkaar te kunnen rennen, maar voorlopig wisselen we 25 minuten lopen af met 10 minuten rennen en dit gaat goed! Runningtherapie is een mooie manier om verantwoord (meer) te sporten en bewegen en tegelijkertijd te werken aan je klachten. Ik zou het dan zeker aanbevelen voor anderen mensen met psychosomatische klachten.”  

Runningtherapie bij Rembrandt fysiotherapie en revalidatie

Herkent u zich in het verhaal van Jiska? Dan staat ons team aan psychosomatische therapeuten voor u klaar! Bel 0318 512 548 voor een afspraak, stuur een e-mail naar info@pmirembrandt.nl of vul het contactformulier op onze website in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.