Runningtherapie

Runningtherapie

Vaak wordt er gedacht dat hardlopen alleen iets is voor mensen die zich al fit voelen. Of dat hardlopen altijd prestatiegericht is. Echter, niets is minder waar. Wist u bijvoorbeeld dat hardlopen ontzettend goed helpt tegen klachten van een burnout of depressie? Met onze runningtherapie cursus gebruiken we lichamelijke beweging in de vorm van hardlopen om depressie en burn out klachten te verhelpen.

Welk effect heeft hardlopen?

Langdurige stress zorgt ervoor dat de gebieden in de hersenen die normaal de productie maar ook de remming van het stresshormoon (Cortisol) regelen, niet goed meer functioneren. Hierdoor ontstaat er als het ware een neerwaartse spiraal van aanhoudende stress met alle gevolgen van dien. Gelukkig is dit proces omkeerbaar, en bewegen is hiervoor een heel goed middel! Bewegen stimuleert het gebied in ons brein wat een remmende functie heeft op het stresshormoon producerende deel van ons brein. Hierdoor vermindert de afgifte van dat stresshormoon, en neemt de stress af. Zo heeft hardlopen een enorm positief effect op het verminderen van stress, burnout-, en angstklachten. Vooral hardlopen in de buitenlucht zorgt voor veel positieve effecten.

runningtherapie

Het gelukshormoon endorfine

Naast de positieve werking op het stressniveau, komt door hardlopen ook het ‘gelukshormoon’ endorfine vrij. Dit veroorzaakt gevoelens als vreugde, plezier en trots. Hierdoor wordt hardlopen ook vaak gedaan bij mensen met depressieve klachten, wat u misschien in eerste instantie niet verwacht. Het is wel aan te raden om onder goede begeleiding te beginnen met hardlopen. Een geleidelijk opbouw is namelijk van belang om te zorgen dat uw lichaam niet ineens te zwaar belast wordt, hierdoor zouden bijvoorbeeld blessures kunnen ontstaan.

Runningtherapie cursus

Binnen PMI Rembrandt bieden wij Runningtherapie aan. Zowel individueel als in groepsverband. Bij deze cursus gaat u met een gespecialiseerde fysiotherapeut aan de slag met uw beweegdoel. U zult hierdoor zelf ervaren wat (hard)lopen voor u op zal leveren. Effecten die onder andere kunnen ontstaan zijn:

  • Energieker voelen
  • Beter slapen
  • Meer zelfvertrouwen
  • Minder pijn
  • Verbeterde concentratie
  •  Minder moeheid

Ervaar de voordelen

Runningtherapie is voor iedereen toegankelijk. De Runningtherapie-cursus die wordt aangeboden in groepsverband, duurt 8 weken. Hierbij traint u met een groep van 5 a 6 gelijkgestemde op het prachtige Kwintelooyen. Ondanks de niveauverschillen in de groep kunt u gewoon op uw eigen niveau bewegen en aan de slag met uw persoonlijke doel. Is dit wat voor u? Of wilt u meer informatie over Runningtherapie bij PMI Rembrandt? Stuur dan gerust een mail naar mvkeulen@pmirembrandt.nl of bekijk onze contactpagina.

runningtherapie pmi