In welke houding slaapt u? Staat u ‘s morgens weer fris en fruitig naast uw bed of heeft u weleens last van een stijve nek of rug bij het opstaan? In dat laatste geval is het zinvol om eens te kijken naar uw slaaphouding. Een verkeerde houding kan namelijk tot verschillende lichamelijke klachten leiden. Heeft u last van langdurige rug- of nekklachten? Dan is het verstandig om uw slaaphouding aan te passen. Lees in deze blog meer over slaaphoudingen en hoe u klachten kunt voorkomen door een gezonde slaaphouding.
Waar komen die vervelende rug- en nekklachten na het slapen vandaan?
Elke slaaphouding kan voor lichamelijke klachten zorgen. Onze voorkeurs slaaphouding wordt al vroeg in ons leven bepaald en kan daarom moeilijk worden afgeleerd. Wij kennen drie verschillende slaaphoudingen. De meest voorkomende houding is op de zij. Daarna volgt de rug en vervolgens de buik. Niet elke slaaphouding is even goed en kan voor lichamelijke klachten zorgen.
Het blijkt heel belangrijk om uw slaap in een goede houding te beginnen. Uit onderzoek is gebleken dat niet alleen uw slaaphouding, maar ook de kwaliteit van de slaap zelf een rol kan spelen in het veroorzaken van klachten zoals spierstijfheid of gewrichtspijn. Mensen die moeilijk in slaap komen, vaak wakker worden en/of te vroeg wakker worden hebben meer kans op nek- en schouderklachten.
Slaapt u op uw zij?
Dan bent u niet de enige! Ongeveer 75% van de mensen ligt op de zij. Heeft u last van (lage) rugklachten, stress of slaapapneu? Dan kan het verstandig zijn om op uw zij te slapen. Dit zal een stuk comfortabeler voelen dan op rug of buik. Daarnaast werkt in deze positie het nachtelijke reinigingsproces in uw hersens ook nog eens een stuk beter! Wilt u tijdens het slapen uw onderrug ontlasten? Probeer dan een kussen tussen uw benen te plaatsen, zodat uw heupen in een rechte lijn van elkaar liggen.
Slaapt u op uw rug?
Mensen die op hun rug slapen hebben meer kans op lage rugklachten. Probeer in dat geval een kussen onder uw knieën te leggen. Door uw knieën lichtjes te verhogen, voorkomt u belasting van de lage rug en houdt u de natuurlijke vorming van uw ruggengraat aan. Merkt u toch dat u steeds op uw rug wakker wordt? Leer dan uzelf een andere slaaphouding aan.
Slaapt u op uw buik?
Dan is het sowieso aan te raden om van slaaphouding te wisselen. Heeft u rugklachten? Dan kan deze houding voor verergering van rugklachten zorgen. Deze houding is namelijk het meest belastend voor uw lichaam. De kans op nek- en rugklachten wordt door deze slaaphouding enorm vergroot. Buikslapers zijn tijdens het slapen geneigd vaker heen en weer te bewegen. Het hoofd draait daarbij deels of volledig naar de zijkant. Dat is erg belastend voor de nek. Naast rug- en nekklachten kan dit ook leiden tot zware hoofdpijnklachten.
Hoe voorkomt u rugklachten per slaaphouding?
Om deze klachten te voorkomen is het belangrijk om gedurende de dag genoeg te bewegen, van houding te wisselen en om op een gezond gewicht te blijven. Daarnaast kan het juiste matras of hoofdkussen een wereld van verschil maken wanneer het aankomt op rug- en nekklachten. Verander daarnaast van slaaphouding om te zien of uw pijn weggaat.
Rugklachten bij een te zacht matras
Gebruikt u een te zacht matras? Dan kan het zijn dat uw lichaam diep in het matras weg zal zakken. Hierdoor krijgt de wervelkolom geen ondersteuning meer en kunnen uw spieren zich niet voldoende ontspannen.
Rugklachten bij een te hard matras
Is het matras te hard? Dan kan uw lichaam daar helemaal niet wegzakken. De schouders en heupen blijven hierdoor bovenop het matras liggen en de wervelkolom wordt niet voldoende en juist ondersteund. Zo krijgen ook de rugspieren niet de nodige ontspanning.
Tips om nekklachten na het slapen te voorkomen
Er zijn twee slaaphoudingen die een kleinere kans op nekklachten geven : op uw zij en op uw rug. Een ondersteunend hoofdkussen is onmisbaar voor een goede slaaphouding.
Een hoofdkussen is eigenlijk een verlengstuk van uw matras, dat zorgt voor de juiste ondersteuning van uw hoofd. Hierdoor kunnen uw nekspieren zich ontspannen en ligt uw rug in een mooie natuurlijke houding, van uw nek tot aan uw stuitje.
- Slaapt u het liefst op uw zij? Dan ligt de grootste druk op uw schouders. Het is verstandig de ruimte tussen uw hals en uw schouder zo goed mogelijk op te vullen. Zo ondersteunt u uw nek het beste
- Bent u een rugslaper? Dan is het belangrijk dat uw kussen uw nek goed ondersteunt. Zo voorkomt u dat uw wervelkolom in een knik komt te liggen. Als rugslaper heeft u het meeste baat bij een flexibel kussen dat genoeg ruimte geeft voor uw schouders. Over het algemeen hebben rugslapers een iets steviger en dunner kussen nodig dan zijslapers.
- Wat vindt u fijn: houdt u van dons, synthetisch of juist natuurlatex?
- Heeft u last van allergieën zoals huisstofmijt of vindt u het prettig om uw hoofdkussen te kunnen wassen?
- Bent u juist iemand die graag wegzakt in een hoofdkussen? Neem dan een kussen met een vulling van dons
Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten van Rembrandt hoofd- en kaakfysiotherapeut hebben ruime ervaring in het adviseren bij de keuze van een goed hoofdkussen, passend bij uw lichaamshouding en uw klachten.
In samenwerking met slaapspecialist Morgana Veenendaal heeft Rembrandt hoofd- en kaakfysiotherapeut een speciale service om een gekozen hoofdkussen vanuit de praktijk een week uit te proberen bij u thuis. Dat is vrijblijvend, maar kan bijdragen aan het voorkomen of helpen verminderen van kaak- en nekklachten.
Heeft u last van rug- of nekklachten na het slapen? Neem dan contact op met Rembrandt Fysiotherapie & Revalidatie
Op het moment dat u klachten ervaart na het slapen, kunt u contact met ons opnemen om te zien of we u verder kunnen helpen met het verhelpen daarvan. U kunt ons bellen op 088 0509999 of een mail sturen naar info@pmirembrandt.nl.