NieuwsTheo in zijn zwarte shirt wordt ondersteund door fysiotherapeut Bas van Silfhout in een grijze hoodie tijdens oefeningen voor sporten en bewegen met parkinson.

Sporten en bewegen met de ziekte van Parkinson is een flinke uitdaging. Toch is het heel belangrijk dat mensen met de ziekte van Parkinson voldoende blijven bewegen, omdat het de mobiliteit en balans ten goede komt. Heeft u parkinson en wilt u weten hoe u door sport en beweging nog een actieve en gezonde kwaliteit van leven kunt behouden? Lees dan de blog van onze fysiotherapeuten Bas van Silfhout, Tessa Hodes en Anja Hakkert-Lekkerkerker. U kunt voor bij ons terecht voor sporten en bewegen met parkinson op de locaties Veenendaal, Rhenen, Zeist en Duiven.

 

Waarom sporten en bewegen met parkinson?

Heeft u parkinson en wilt u graag aan de slag gaan met bewegen of sporten? Dan vraagt u zich waarschijnlijk af of dit wel mogelijk is. Het korte antwoord daarop is ja. Voor mensen met parkinson is sportief bewegen juist een goed idee. Uit onderzoek van het Radboudumc over het positieve effect van bewegen op de hersenfunctie bij parkinson patiënten is naar voren gekomen dat regelmatig bewegen de hersenfunctie van patiënten met parkinson verbetert. Bij patiënten die drie keer per week 45 minuten actief fietsten op de hometrainer bleek dat het krimpen van de hersenen afnam en het nadenken verbeterde. Het sporten veroorzaakte veranderingen in de hersenen, die ervoor zorgen dat de klachten bij parkinson verminderen.

 

Tips voor sporten en bewegen met parkinson

Voor veel mensen is het lastig om een sportprogramma langdurig vol te houden. Meestal is de motivatie na een paar weken ver te zoeken. Daarom delen wij een aantal tips met u, zodat u het sporten alsnog lang kunt volhouden.

 

Tip 1. Koppel de activiteit aan een spel

Om het sporten vol te houden kan het werken om een spel of uitdaging aan het sporten te koppelen. De games hebben als doel u extra te motiveren. Deze motiverende games zorgen ervoor dat u de aandacht bij het sporten houdt. Eén spel is bijvoorbeeld het opnemen tegen andere spelers in een race. Zo wordt u continu uitgedaagd om sneller te fietsen en nieuwe tijden neer te zetten.

 

Tip 2. Kies een activiteit waar u plezier in heeft

Op het moment dat u een activiteit onderneemt waar u plezier in heeft, is de intrinsieke motivatie ook een stuk hoger. Zo zijn er verschillende activiteiten die u in zowel groepsverband als alleen kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan dansen, pilates, yoga, boksen, fietsen, hardlopen, tafeltennis en nog veel meer.

 

Tip 3. Raadpleeg eerst uw fysiotherapeut voordat u begint

Voordat u gaat beginnen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat wat u wilt gaan doen, ook daadwerkelijk veilig gebeurt. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met één van onze fysiotherapeuten. Zo krijgt u precies te weten welke sporten u allemaal veilig kunt beoefenen en waar u op moet letten.

 

Boksen met parkinson

Heeft u zelf parkinson of kent u iemand met parkinson en wilt u aan de slag met het sporten en bewegen? Dan kan bijvoorbeeld non-contact boksen de ideale uitkomst bieden. Op deze manier kunt u boksen, zonder dat u een gevecht aangaat. Door het boksen traint u uw balans, snelheid en hand-oog coördinatie. De deelnemers krijgen te maken met het stoten tegen zware zakken, waardoor de spieren worden opgebouwd. Door het voetenwerk, wordt ook aan de balans gewerkt.

 

Wilt u beginnen met sporten en bewegen met parkinson?

Op het moment dat u wilt beginnen met sporten en bewegen met parkinson is het verstandig om eerst uw fysiotherapeut te raadplegen. Dit kunt u doen door contact met ons op te nemen middels het contactformulier op onze website. U kunt ook bellen naar 088 0509999 of een mail sturen naar info@pmirembrandt.nl. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.