Hoofdpijn, we hebben er allemaal wel eens last van. De één heeft er een paar uurtjes last van, de ander kan er dagen door geveld worden. In het laatste geval spreekt men al snel van migraine. In de lichtere gevallen spreken we eerder van spanningshoofdpijn. Het is best lastig om te bepalen of u spanningshoofdpijn of migraine hebt. Zowel migraine als spanningshoofdpijn zijn goed te behandelen door middel van fysiotherapie. wij hebben voor u op een rijtje gezet wat het onderscheid is tussen spanningshoofdpijn en migraine en wat fysiotherapie voor u kan betekenen bij deze klachten.
De verschillen tussen spanningshoofdpijn en migraine
Allereerst is het woord spanningshoofdpijn een vergaarbak van allerlei soorten hoofdpijn en migraine is een duidelijke ziekte. Bij migraine is het bekend wat er in de hersenen gebeurt, de activatie van de hoofdpijn is bekend, terwijl dat bij spanningshoofdpijn niet zo is. Hieronder een lijst met symptomen die duiden op migraine:
- Het is een hoofdpijnaanval die tussen de één en drie dagen duurt
- Het is een bonzende, pulserende hoofdpijn, meestal aan één kant
- Vaak gaat de hoofdpijn gepaard met overgeven en duizeligheid
- De aanvallen gaan dikwijls samen met overgevoeligheid voor licht en geluid
- Bij eenderde van de mensen begint de aanval met een zogenoemd aura. Dit geeft een wazig beeld, tunnelvisie en/of het zien van vlekken. Ook kunnen tintelingen in gezicht en handen optreden
- De hoofdpijn wordt erger bij inspanning zoals bewegen of praten
- Er kan verminderde kracht in één hand ontstaan
- Het kan een vreemde smaak in de mond geven en de trek in voedsel vermindert
- Door de hoofdpijn is men niet in staat om door te gaan met de dagelijkse bezigheden
Wat zijn de symptomen van spanningshoofdpijn?
- De hoofdpijn kan een half uur tot enkele dagen duren
- Het is een knellende hoofdpijn, vaak aan beide kanten. Het gevoel alsof er een band om het hoofd zit.
- Misschien minder zin in eten, maar zonder misselijkheid of braken
- De hoofdpijn kan gepaard gaan met gevoeligheid voor licht en geluid
- De spieren van de nek en schouders kunnen gevoelig zijn
- De pijn wordt niet verergerd door inspanning
- Het lukt meestal wel om door te gaan met dagelijkse bezigheden
Wat kan een fysiotherapeut voor u doen als u last heeft van spanningshoofdpijn?
Wanneer de hoofdpijnklachten worden veroorzaakt door spanning in de nek en schouders is dit vaak door een fysiotherapeut of manueel therapeut (voor een groot deel) op te lossen. Door middel van massagetechnieken, manuele therapie en oefeningen kan de fysiotherapeut ervoor zorgen dat de spanning in de nek, schouders en eventueel op de schedelbasis afneemt. Sommige fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in nek- en hoofdpijnklachten. Bij ernstige hoofdpijnklachten kunnen pijnstillers worden ingezet en kan leefstijladvies onderdeel zijn van de behandeling.
Wat kan een fysiotherapeut voor u doen als u last heeft van migraine?
Wanneer medicijnen niet helpen om de pijn te verminderen kan de fysiotherapeut, net als bij spanningshoofdpijn, onderzoeken of de klachten worden veroorzaakt en/of verergerd door spanning in de nek en schouders. Bij extreme hoofdpijnklachten die langer dan een aantal dagen duren zal de fysiotherapeut u naar de huisarts doorverwijzen voor verder onderzoek en eventueel sterkere medicatie. Bij acute klachten is het vaak fijn om rust te nemen en even in stilte op bed te gaan liggen. Bij voorkeur in een donkere kamer met weinig afleiding.
Wilt u meer weten over spanningshoofdpijn en migraine en hoe wij u kunnen behandelen?
Maak dan een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten. Neem contact met ons op via de website, 088 0509999 of info@pmirembrandt.nl.