Interview over fysiotherapie: “Iedere vorm van progressie geeft mij voldoening”

Interview over fysiotherapie: “Iedere vorm van progressie geeft mij voldoening”

28 mei, 2020

Als kleine jongen van 6 jaar zette Lennard van Zuijlen zijn eerste stappen op het voetbalveld, waar hij in de loop der jaren een interesse voor sport en het menselijke lichaam ontwikkelde. Nu, jaren later, staat er een volwassen jongeman die van zijn interesse ook daadwerkelijk zijn beroep heeft weten te maken. Sport en het menselijk lichaam brachten hem bij fysiotherapie, waar hij zich steeds verder door ontwikkelt. In dit interview vertelt Lennard over zijn werk als fysiotherapeut, de locatie in Duiven waar hij een belangrijke schakel is en geeft hij ons een kijkje in een van de expertises die hij beheerst, echografie. 

Fysiotherapie bij Rembrandt fysiotherapie & revalidatie

Lennard rondde in 2016 zijn studie fysiotherapie af en kwam met een kleine omweg via Duitsland en een waarneming bij een andere praktijk in 2017 bij Rembrandt fysiotherapie & revalidatie terecht. Op dat moment had hij de cursus Dry Needling al afgerond en voegde hier later bij ons in de praktijk nog Perifeer Arterieel Vaatlijden, Echografie en aansluitend Shockwavetherapie aan toe.  Een mooi ‘palmares’ voor een 24-jarige therapeut, maar Lennard is nog niet klaar: “Momenteel ben ik bezig met de cursus Motivational Interviewing, echter ligt dit even stil vanwege het corona virus. In de toekomst wil ik graag een verdiepende master gaan volgen. Mijn affiniteit ligt bij Musculoskeletale Revalidatie. Ook hoop ik onze fysiotherapiepraktijk in Duiven verder uit te bouwen naar een goed draaiende praktijk, waar mensen graag geholpen willen worden’. 

Een goed draaiende praktijk, waar mensen graag geholpen willen worden, vraagt om goede therapeuten met een duidelijk doel in zijn of haar behandelingen, maar ook een duidelijk beeld naar de patiënt wat hij of zij kan verwachten. Lennard draagt hier dan ook zijn steentje aan bij: “Ik heb een kalme omgangswijze, ben helder in mijn uitleg en probeer de patiënt op zijn of haar gemak te stellen en het vertrouwen te winnen. Daarnaast heb ik een sportieve aanpak. Ik heb liever dat de mensen zichzelf beter maken, dan dat ze (te) afhankelijk worden van een therapeut. Hierbij kun je denken aan het aanreiken van de juiste oefeningen en/of andere vormen van zelfmanagement.”

Fysiotherapie in Duiven

Sinds februari 2018 heeft Rembrandt fysiotherapie & revalidatie ook een mooie locatie in Duiven. Lennard, geboren in Duiven, is een van de belangrijke schakels binnen deze praktijk en prijst de ligging van deze locatie en de multidisciplinaire aanpak die zij hier kunnen bieden. 

“De praktijk is gevestigd in een gezondheidscentrum met veel verschillende disciplines. Door de samenwerking die ik en mijn collega’s hebben met de andere organisaties kunnen wij veel verschillende klachten behandelen en daardoor meer mensen helpen.  Zo werk ik bijvoorbeeld veel samen met de huisartsen. We hebben veel contact over de zorg van patiënten en we delen een gezamenlijk spreekuur. Ook spreek ik met enige regelmaat podotherapeuten, die bijvoorbeeld mensen met hielspoor klachten naar ons doorverwijzen die wij dan weer met o.a. behulp van echografie verder kunnen helpen. Dit gebeurt ook vice versa. Natuurlijk zijn er ook veel situaties waarin wij als collega’s met elkaar samenwerken. Iedereen heeft zijn eigen expertise en hierdoor kunnen wij de behandeling van een patiënt vanuit meerdere invalshoeken inschieten. Dit proberen wij alleen te doen indien dit echt nodig is, zodat de patiënt zo veel mogelijk bij de vertrouwde therapeut blijft.”

Echografie in Duiven 

Tijdens zijn afstudeerstage kwam Lennard voor het eerst in aanraking met echografie. Zijn stagebegeleider maakte regelmatig gebruik van deze behandelmethode en liet zien dat dit een geweldige bijdrage kan leveren aan de behandeling van een klacht. Toch is echografie binnen de fysiotherapie iets anders dan echografie bij een zwangerschap:

“Echografie is geschikt voor alle leeftijden en personen. Er is echter wel een verschil tussen een echo in het ziekenhuis of bij ons in de praktijk. Het ziekenhuis richt zich, naast de pezen en gewrichten, ook op organen en andere interne structuren. Binnen de fysiotherapie scannen wij voornamelijk pezen, banden, gewrichten, botten, slijmbeurzen en spieren. Op deze manier kunnen wij bijvoorbeeld bij een verzwikking van een enkel direct zien of de banden beschadigd zijn of bij een schouderklacht zien of er sprake is van een slijmbeursontsteking. Het maken van een echo geeft ons de bevestiging van de klacht en kunnen wij onze behandeling en het behandelplan zo specifiek en goed mogelijk maken.”

Echografie bij hielspoor 

Een van de lastige klachten die Lennard noemt is hielspoor, een overbelasting van de peesplaat onder de voet. Dit komt doordat veel mensen denken, maar vooral ook hopen, dat dit vanzelf over gaat. Het behoort tot de mogelijkheden, maar toch is dit vaak niet het geval. Met het maken van een echo kan de peesplaat onder de voet duidelijk in kaart worden gebracht en gekeken worden of er een overbelasting of irritatie zit.

“Doordat ik op mijn scherm duidelijk in beeld krijg wat er zich in de pees afspeelt, kan ik met dit ‘bewijs’ een goed en duidelijk verhaal aan de patiënt vertellen. Wanneer ik hier dan ook nog een resultaatgerichte behandeling aan koppel, zie en hoor je dat patiënten enthousiast zijn. Vaak zijn dit patiënten die al 2 jaar met deze klachten rondlopen. In combinatie met shockwave therapie en oefeningen kunnen ze binnen 2 à 3 maanden van hun klachten af zijn. Natuurlijk hangt dit van een aantal factoren af, maar met echografie kunnen we duidelijk in kaart brengen of er verbetering is.”  

Voldoening uit progressie

Ondanks dat Lennard zelf fanatiek sporter is, zijn het niet alleen zijn eigen successen die hem voldoening geven. Ook de ‘successen’ van zijn patiënten maken hem gelukkig: 

“Ik haal voldoening uit progressie en het moment dat patiënten zelf ook zien dat het beter gaat. Dit kan een voetballer zijn die een voorste kruisband revalidatie heeft doorlopen en het veld weer op mag, maar ook iemand die last heeft van zijn arm of nek die een week later aangeeft dat het al veel beter gaat. Iedere vorm van progressie geeft mij voldoening. Het grootste compliment is voor mij elke patiënt die zonder klachten tevreden naar huis gaat en mij  bedankt voor het feit dat ik daar een steentje aan bij heb kunnen en mogen dragen”

Tip van de fysio

De afgelopen maanden heeft het coronavirus een hoop ‘in de war’ geschopt en hebben veel mensen besloten hun levensstijl aan te passen en gezonder te gaan leven. Toch hoeft verandering of vernieuwing niet lastig te zijn volgens Lennard: “Mijn tip aan iedereen is; kleine stapjes! Verander bijvoorbeeld vandaag frisdrank in water, of morgen dat lekkere koekje in een gezond stuk fruit. Door kleine stapjes te zetten kan uw lichaam de veranderingen makkelijker accepteren en zorgt dit ervoor dat u de veranderingen ook blijft volhouden. Schroom ook niet om hulp te zoeken, wanneer u van plan bent om meer te bewegen of af te vallen. Mensen zijn daar niet voor niets voor opgeleid ;)!”

Loopt u al langer met een vervelende spierblessure rond of kunt u inderdaad hulp gebruiken bij het in beweging komen?
Lennard en zijn collega’s staan voor u klaar! Neem
contact met ons op via de website!