NieuwsPatiënt in een gestreept shirt met longCOVID wordt geholpen door fysiotherapeut Rianne Doorn in een grijze polo

In gesprek met Rianne Doorn (34) uit Zeewolde, een toegewijde longfysiotherapeut met een passie voor het behandelen van long- hart- en vaatziekten en COVID-gerelateerde ademhalingsklachten (longCOVID). Tijdens haar afstudeerstage bij Merem in Hilversum, heeft ze op de afdeling longrevalidatie haar interesse gevonden. Het was daar dat ze de verstrekkende relatie tussen longproblemen en hart- en vaatziekten ontdekte, wat haar motiveerde om haar expertise te verbreden door afgelopen september een masteropleiding Geriatrie binnen de fysiotherapie te volgen.

 

Impact van COVID-19 op longfysiotherapie

Tijdens de eerste golf van de pandemie in 2020, was het voor haar niet mogelijk om fysiek op de praktijk aanwezig te zijn. Rianne nam daarom het initiatief om extra scholing te volgen, in anticipatie om de eerste patiënten met long gerelateerde klachten te behandelen. Het aantal patiënten dat zij nu ziet varieert wekelijks. Aanvankelijk waren het ongeveer 60 patiënten per week, maar nu zijn het er gemiddeld nog slechts 5. Gelukkig neemt het aantal verwijzingen sinds het afgelopen jaar af.

 

Ademhalingstechnieken bij longCOVID

Rianne benadrukt dat een van de belangrijkste aspecten van het herstelproces is het gebruik van ademhalingstechnieken. Ze legt uit dat een disfunctionele ademhaling kan leiden tot kortademigheid en vermoeidheidsklachten. Er worden dan meer spieren gebruikt, waardoor de hartslag en bloeddruk kunnen stijgen. Het is daarom belangrijk om de ademhaling te optimaliseren voor het herstel van longCOVID.

 

Verschillende technieken

In sommige gevallen is alleen het stukje bewustwording genoeg om verbetering te realiseren. Andere patiënten hebben meer ademhalings- en ontspanningsoefeningen nodig om minder klachten als kortademigheid, vermoeidheid en druk op de borst te ervaren. Deze behandelingsbeslissingen worden mede beïnvloed door de diagnose en hoe therapietrouw de patiënt is.

 

We kijken ook welke situaties de klachten uitlokken en of we daar verandering in kunnen brengen. De eerste stap is daarom bewustwording. Het is daarnaast ook belangrijk om oefeningen uit te voeren die de spieren versterken en waarmee u conditie opbouwt. Dit zijn ook oefeningen die patiënten als huiswerk mee krijgen, zodat ze hier regelmatig aan de gang mee gaan. Vooraf wordt de frequentie besproken, zodat er niet onder- of overbelast wordt.

 

Tips voor de lezer thuis

Hoewel het per persoon verschilt hoeveel aandacht iemand verdient, is het voor iedereen belangrijk om meer te ontspannen en om de ademfrequentie omlaag te brengen. Daarom deelt Rianne een handige oefening die u thuis kunt uitvoeren.

Een goede oefening die u thuis kunt uitvoeren:

“Ga goed rechtop zitten op een stoel, plaats de handen op de buik, adem rustig vier seconden in via de neus (de buik wordt bol), adem vervolgens rustig vier seconden uit via het tuitje van de lippen (de buik wordt weer plat).”

Het is belangrijk om goed naar uw planning te kijken. Zorg ervoor dat u voldoende rust neemt rondom uw activiteiten. Stel uzelf ook de vraag: “Is de rust die ik neem daadwerkelijk rustgevend?” Neem daarbij bijvoorbeeld uw televisie- en smartphonegebruik onder de loep.

 

Heeft u last van longklachten die niet weggaan?

Dan kunt u een afspraak bij Rianne inplannen. Samen gaat u aan de slag om uw klachten te verlichten of te verhelpen. U kunt een afspraak maken door te bellen naar 088 0509999, een mail te sturen naar info@pmirembrandt.nl of door een afspraak via de website te maken.