Een harde training is lang niet altijd een goede training. Sterker nog, goed trainen is ook lang niet altijd hard trainen.In mijn sportcarrière heb ik diverse trainer/coaches gehad. Sommigen waren hele goede coaches maar geen goede trainers en andersom. Ik ken maar een paar trainer/coaches die beide competenties goed beheersen. Daarom is er in de (betaalde) topsport vaak een team aan trainers die allemaal één bepaald aspect goed kunnen. Denk aan een looptrainer, een inspanningsfysioloog, een krachttrainer en uiteindelijk de hoofdcoach/trainer die de tactieken doet.
De meeste sporters hebben die luxe niet, maar worden wel vaak tot het uiterste gedreven in hun trainingen. Soms zijn dat trainingen waarin je zo diep moet gaan, dat je tijdens de wedstrijden nog steeds vermoeid bent van de voorafgaande trainingsweek. Terwijl het doel toch juist zou moeten zijn om topfit te zijn tijdens de wedstrijd?
Hard trainen of een zware training geven is niet moeilijk. Bepalen wanneer en hoe je hard moet trainen is des te moeilijker. Houd altijd het doel voor ogen! Vaak is dat de wedstrijd of een serie wedstrijden. Hoe periodiseer je dat, wanneer kun je gas geven en wanneer gas terug nemen? Welke energie systemen wil ik verbeteren of is er een zogenaamd ‘powerblock’ mogelijk? Dit allemaal zonder dat er oververmoeidheid bij bepaalde spelers kan ontstaan. Het maakt bijvoorbeeld uit of de sporter een student is of dat de sporter een fysiek beroep heeft. En ook de leeftijd maakt uit. Al deze en andere factoren zijn van invloed op de belastbaarheid van de sporters, waardoor je dus soms individueel moet bepalen hoe je dan ‘goed’ kunt trainen.
Bij PMI Rembrandt hebben we sportfysiotherapeuten die hier veel verstand van hebben en die hier ook persoonlijke ervaring mee hebben. Dus mocht je bovenstaande interessant vinden of herkennen? Neem dan even contact op via rheestermans@pmirembrandt.nl en ik zal je graag persoonlijk uitleggen wat voor jou of jullie een goede manier van trainen zou kunnen zijn.
De volgende blog zal gaan over het voorkomen van blessures en welke verschillende manieren je daar zelf voor kunt gebruiken.
Sportieve groet,
Roel Heestermans