Sportfysiotherapie

Wat is sportfysiotherapie? 

Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen fysiotherapie. De therapeut is speciaal opgeleid voor deze therapie. Sportfysiotherapie is erop gericht om uw sportprestatie te ondersteunen. Sport vereist immers andere dingen van uw lichaam. Sportfysiotherapie richt zich op het voorkomen van blessures, het herstellen van blessures en het verbeteren van uw sportprestaties. Blessures verschillen van een pijn in de bil, tot spierpijn in het bovenbeen tot heftigere blessures.

Tijdens sportfysiotherapie kunt u advisering, begeleiding en training verwachten. De doelgroep van sportfysiotherapie is heel breed. Het gaat om zowel intensieve sporters als mensen die juist willen beginnen met sporten.

Wanneer kan ik bij een sportfysiotherapeut terecht? 

U kunt sportfysiotherapie krijgen wanneer u:

 • Begint met sporten
 • Blessurevrij wilt blijven
 • Een blessure wilt verhelpen

Beginnen met sporten 

Sportfysiotherapie wanneer u begint met sporten, kan nuttig zijn als u bijvoorbeeld twijfelt over een blessure uit het verleden. Onze therapeut kan u dan adviseren over de gevolgen voor uw lichaam wanneer u begint met sporten. Zo kunt u blessures voorkomen.

Blessurevrij blijven 

U kunt bij de sportfysiotherapeut terecht voor advies over sporttechniek. Zo helpen wij u blessurevrij te blijven.

Een blessure verhelpen 

Het kan ook voorkomen dat u al een tijdje sport en helaas geblesseerd bent geraakt. In dit geval zal de sportfysiotherapeut onderzoeken wat de oorzaak is, zodat u onder begeleiding kunt revalideren.

Wat doet een sportfysiotherapeut? 

In eerste instantie zal de sportfysiotherapie beginnen met een gesprek om erachter te komen wat uw klachten of juist uw doelen van de therapie zijn. Vervolgens onderzoekt de sportfysiotherapeut uw lichaam om een goed beeld te vormen.

De manier van therapie zelf zal vervolgens per persoon en per diagnose verschillen. Heeft u pijn in de bil? Dan helpt de sportfysiotherapeut u met een behandeling speciaal voor de pijn in uw bil. Over het algemeen bestaat de therapie hoofdzakelijk uit oefentherapie. Vaak wordt van u verwacht dat u thuis ook aan de slag gaat met oefeningen. Voor de rest kunt u advisering van de sportfysiotherapeut verwachten.

Ontwikkelingen 

Steeds vaker is de sportfysiotherapeut werkzaam bij sportverenigingen en in dienst van sportbonden. Ook werkt hij veel en intensief samen met andere disciplines in de zorg, zoals sportartsen, chirurgen en sportmasseurs en met verantwoordelijken voor het arbobeleid bij bedrijven. Wij, als praktijk zijn verbonden bij verschillende sportinstanties, zoals de KNZB (jong oranje waterpolo), GVVV, de Merino’s en Polar Bears Ede.

Beenoefeningen

Gerelateerde specialisten


	    		  
				  	    		  

	    		  
Roel Heestermans

	    		  
Peggy Geerdinck