NieuwsMevrouw van Duin heeft artrose en loopt op de loopband onder begeleiding van Fysiotherapeut Laura in de oefenzaal.

Wellicht heeft u zich weleens afgevraagd of er een verband is tussen artrose in verschillende gewrichten in het lichaam? Heeft heupartrose bijvoorbeeld invloed op de kans dat u ook artrose in uw knie krijgt? Of betekent het steeds stijver worden van de vingers ook automatisch dat u beginnende artrose in uw nek heeft? Het is heel goed mogelijk dat u dit zich weleens afgevraagd heeft en dat begrijpen we! Het antwoord op deze vragen hangt echter van een aantal zaken af en deze zetten we graag voor u op een rijtje.

 

Om antwoord te kunnen geven op de vraag over de samenhang van artrose in verschillende gewrichten, is het belangrijk dat we eerst de oorzaak van uw huidige artrose proberen te achterhalen. We maken daarbij onderscheid tussen artrose met een duidelijke oorzaak en artrose zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. We leggen ze voor u uit:

 

Artrose met een duidelijke, aanwijsbare oorzaak

Artrose in onze gewrichten kan op verschillende manieren ontstaan. Allereerst kan een trauma in het verleden een reden zijn dat het gewricht artrose ontwikkelt. Heeft u bijvoorbeeld ooit uw heup gebroken? De gewrichtsvlakken kunnen dan beschadigd geraakt zijn of het gewricht beweegt anders dan voorheen. Daardoor is de kans een stuk groter dat er zich artrose ontwikkelt in die heup.

 

Het kan echter ook andersom zijn; als de ene heup gebroken is geweest en de andere heup wordt daardoor zwaarder belast, kan het ook in plaats van in de gebroken heup, in de andere heup ontstaan. Daarnaast kan ook een aangeboren afwijking in een gewricht de kans vergroten op artrose. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heupdysplasie.

Langdurige overbelasting van de gewrichten is ook een veelgehoorde ontstaanswijze van artrose. Denk bijvoorbeeld aan een lange tijd zwaar lichamelijk werk doen. Ook het (verkeerd) beoefenen van (te) zware sporten zoals bijvoorbeeld krachttraining of intensieve vechtsporten, zorgen dat u uw gewrichten sterk belast. Beide oorzaken kunnen het risico op het krijgen van de gewrichtsaandoening vergroten.

Bovenstaande factoren noemen we de ‘aanwijsbare oorzaken’ van artrose. Heeft u dus ooit een blessure gehad aan een gewricht waarin u nu artroseklachten heeft? Of is één van de andere factoren op u van toepassing? Dan is er een duidelijk aanwijsbare oorzaak en is de kans groter dat de artrose zich zal beperken tot het gewricht waar deze factoren op van toepassing zijn.

 

Artrose zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak

Het kan ook zijn dat u zich niet herkend in een van de hierboven beschreven oorzaken of factoren. U heeft nooit eerder een blessure of trauma opgelopen aan uw gewricht en van langdurig, zwaar fysiek werk was ook geen sprake. Ook dan kan uw lichaam artrose ontwikkelen. We spreken dan van een ‘niet duidelijk aanwijsbare oorzaak’. In dit geval is de kans dat u de gewrichtsaandoening ook in andere gewrichten krijgt iets groter.

Hoewel de oorzaak van artrose dus niet altijd duidelijk is, weten we toch een aantal factoren die van invloed zijn te benoemen:

 

  • Geslacht: vrouwen hebben 2-3 keer vaker artrose dan mannen.
  • Leeftijd: artrose komt vaker voor op oudere leeftijd, de piek ligt rond de 79 jaar waarna het risico weer afneemt.
  • Erfelijke aanleg: in sommige families komt artrose vaker voor. Als de aanleg erfelijk bepaald is, ontstaat de artrose vaak als u jonger bent en in meerdere gewrichten.
  • Lichaamsgewicht: door een hoog lichaamsgewicht, dan wel overgewicht, worden uw gewrichten zwaarder belast. Dit geeft een hogere kans op artrose. Ook geeft overgewicht een grotere kans op ontstekingsreacties in het gewricht.

 

Conclusie: de oorzaak is veelal bepalend

Hoewel we natuurlijk nooit met volledige zekerheid kunnen stellen of u in een ander gewricht ook artrose zult krijgen, kunnen we wel het volgende concluderen naar aanleiding van de voorgaande tekst. De ontstaanswijze van uw artrose is in de meeste gevallen grotendeels bepalend of u een grote kans, danwel een kleine kans heeft dat u het zult krijgen in andere gewrichten.

  • Artrose met een duidelijke oorzaak, zoals overbelasting, trauma, blessure of aangeboren afwijking zal vaak beperkt blijven tot dat specifieke gewricht.
  • Artrose zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak geeft een grotere kans op het ontwikkelen daarvan in andere gewrichten.

 

Hoe kan fysiotherapie hierbij helpen?

Afhankelijk van waar in uw lichaam u artrose heeft, kunnen we allereerst op zoek gaan naar de oorzaak. Dit doen we eventueel in overleg met uw arts. De oorzaak bepaalt namelijk het behandelplan. Naast begeleiding in het omgaan met de pijnklachten en artrose zelf, kunnen we eventuele bepalende factoren goed aanpakken, zoals blessures, overbelasting en overgewicht. Deze combinatie maakt dat u minder last zult hebben van uw klachten, minder beperkingen zult ervaren in het dagelijks leven en het risico verkleint op het krijgen van andere aandoeningen in het lichaam.

 

Als u een verwijzing heeft van uw arts voor artrose, heeft u recht op 12 behandelingen fysiotherapie. Deze behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering.

 

Wilt u meer informatie over de oorzaken? Of wilt u begeleiding bij uw pijnklachten?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier op de website, door te bellen naar 088 0509999 of stuur een mail naar info@pmirembrandt.nl.