Op zoek naar een behandeling tegen pijn in de elleboog

Pijn in elleboog kan hardnekkig zijn. Het bewegen van de boven- en onderarm wordt daardoor ernstig belemmerd. Om die reden is behandeling door een fysiotherapeut raadzaam. Op die manier kan de pijn deels of zelfs geheel verdwijnen.

Hoe ontstaat pijn in de elleboog?

U heeft vast eens gehoord van een tenniselleboog. Dat hoeft niet per sé te betekenen dat de klachten ontstaan door een potje tennis. De spieren in uw onderarm kunnen ook protesteren door een verkeerde of juist te zware belasting, vaak ontstaan op het werk. Zo kan een tenniselleboog ontstaan als u op kantoor veelvuldig met het toetsenbord werkt of op een muis klikt.

Pijn in elleboog kan ook veroorzaakt worden door een ontsteking van de slijmbeurs. De slijmbeurs is als twee plastic blaadjes met daartussen wat vocht. De slijmbeurs fungeert als geleider daar waar pezen bijvoorbeeld onder een hoek aanhechten aan het bot. U raadt het al: met een ontstoken slijmbeurs kunnen de spieren in de elleboog niet meer soepel bewegen. Dan ontstaat er hevige pijn in de elleboog. Een slijmbeursontsteking ontstaat vaak door overbelasting.

 

Andere mogelijke oorzaken van pijn in elleboog kunnen zijn:

  • golfelleboog
  • ouderdom of inactiviteit

De anatomie van de elleboog

De elleboog is een gewricht dat wordt gevormd door drie botten. Het is de verbinding van het bot van de bovenarm met de ellepijp en het spaakbeen, de twee bottenarm van het onderarm. Het bewegen van de  ellepijp en het spaakbeen ten opzichte van het bot van de bovenarm zorgt voor buig- en strekbewegingen van de elleboog. Daarnaast kan het spaakbeen om de ellepijp heen draaien. Dit zorgt ervoor dat de hand omhoog en naar beneden gedraaid kan worden.

Hoe voorkom ik een slijmbeursontsteking?

‘Luister naar uw lichaam.’ Dat advies geven onze fysiotherapeuten dagelijks mee. Dat geldt ook voor pijn in elleboog. De ervaring leert dat een slijmbeursontsteking hardnekkig is. Ook straalt de pijn in de elleboog vaak uit naar andere gewrichten. Om die reden raden we u ook aan om voorzichtig te zijn. Bij de geringste twijfel mag u natuurlijk contact opnemen voor een afspraak. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dat geldt zeker bij elleboogklachten.

Maar ik heb nu pijn in de elleboog, is dat erg?

Om de ernst van uw klachten vast te stellen, raden we aan om een afspraak te maken met één van onze fysiotherapeuten. De afspraak is uiteraard vrijblijvend bij fysiotherapie Veenendaal, Amerongen of Duiven. Als het lastig is om de situatie te beoordelen kan het voorkomen dat de behandeling echografie toegepast wordt.