Nieuwsfysio amerongen, fysiotherapie Amerongen, fysiotherapeut Amerongen, fysio Veenendaal, fysiotherapie Veenendaal, fysiotherapeut Veenendaal, fysio duiven, fysiotherapie duiven , fysiotherapeut duiven

“Mijn naam is Laura Spaan, 27 jaar oud en ik woon in Duiven. Ik ben een fanatieke hockeyester, doe graag leuke dingen (uit eten, vrienden en familie en stukje ontspanning) en ik ben dit jaar begonnen met de master bekkenfysiotherapie.”

Hoe lang werk je al bij Rembrandt Fysiotherapie en Revalidatie?

“Ik werk vanaf januari dit jaar bij Rembrandt Fysiotherapie en Revalidatie (15 januari om precies te zijn). Hiervoor heb ik in Amsterdam gewerkt. Voordat ik fysiotherapie ging doen heb ik het CIOS gedaan, afstudeerrichting bewegingsagogie. Door deze opleiding is mijn passie voor fysiotherapie ontstaan.”

Heb je je al gespecialiseerd?

“Ik wist niet goed waarin ik me wilde specialiseren, maar ik vond het heel leuk om iets te doen wat nog weinig anderen doen. Een bekkenfysiotherapeut hebben wij nog niet in de praktijk en dit is wel een meerwaarde om te hebben. Vanaf september ben ik dan ook begonnen met de master bekkenfysiotherapie. 

Het bekken is een interessant gebied waar niet heel veel over wordt gepraat. Dit is opmerkelijk, want veel mensen (van alle leeftijden) hebben klachten in hun bekkengebied. Als mensen over hun klachten vertellen is het als fysiotherapeut fijn dat je ze kunt begeleiden om deze klachten te verhelpen

Wat houdt bekkenfysiotherapie precies in?

“Het bekken is een complex gedeelte van het lijf, dat met het hele lichaam in verbinding staat. De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met klachten in het gebied van het bekken, de lage rug, bekkenbodemspieren en liezen. Urineverlies is ook een belangrijk onderdeel bij deze expertise. Andere klachten in het lichaam, zoals enkelklachten, kunnen ook vanuit de bekken komen of andersom.” 

Bij wat voor klachten moet je denken als je het hebt over bekkenklachten?

“Als (zwangere) vrouwen last hebben van urineverlies, kan dit ook door bekkenklachten komen. Aan de hand van de hulpvraag, ga je onderzoeken om te kijken waar het probleem vandaan komt. Dit kan vanuit de bekkenbodem komen maar er zijn ook andere oorzaken waar een klacht vandaan kan komen. Geen enkele patiënt is hetzelfde dus geen één richtlijn is hetzelfde. Je moet goed kijken waarom iemand last van heeft. Omdat bekkenklachten gepaard kunnen gaan met urineverlies of problemen tijdens het vrijen, is het vaak lastig voor de patiënt om dit bespreekbaar te maken. Als ik doorvraag, blijkt het vaak dat mensen (zowel mannen als vrouwen) bekkenbodemklachten hebben.”

Dus bekkenklachten is voor zowel mannen als vrouwen (behalve zwangerschap natuurlijk). Bij bekkenklachten kun je denken aan:

  • Klachten bij zwangerschap
  • Urineverlies
  • Bekkenklachten
  • Pijn tijdens gemeenschap

Wat doe je verder binnen Rembrandt Fysiotherapie en Revalidatie?

“Ik heb best wel veel uitdagende projecten hier. Ik zie veel uiteenlopende klachten. Van revalidatie na chemokuur tot behandeling van voet-, schouder-, nek- en knieklachten.”

Zou je je ergens anders in willen specialiseren?

“Eerst wil ik me specialiseren in bekkenfysiotherapie. Ik wil hier heel goed in worden en het taboe weghalen dat lijkt te bestaan dat mensen niet goed over deze klachten zouden kunnen praten. Het ligt heel erg aan de therapeut hoe je het brengt. Je moet niet bij binnenkomst gelijk vragen of de patiënt geen problemen heeft tijdens het poepen, maar tijdens de behandeling vragen of er nog andere klachten zijn. Gelukkig heb ik nog nooit gehoord: dat vraag je toch niet?”

Heb je tot slot nog een tip?

“Kom naar mij (grapje)! Kijk naar wat je aan kan en hoe zwaar je je lichaam belast (belasting tegenover belastbaarheid). Wacht niet te lang als de klachten niet vanzelf over gaan, maar maak een afspraak met een specialist op de praktijk.”