Geen categoriezomertijd, slapen

In de nacht van zaterdag 28 maart op zondag 29 maart 2020 gaat de zomertijd in. Hierbij wordt de klok een uur vooruit gezet. Waardoor het s’ochtends langer donker is en s’avonds langer licht. Zo’n uur tijdsverschil heeft invloed op ons bioritme. We gaan naar bed terwijl de vermoeidheid nog niet aanwezig is, maar die wekker maandagmorgen..

Om dit zoveel mogelijk te verminderen hebben wij een aantal tips voor jullie:

  • Zorg voor daglicht bij het opstaan. Doe meteen de gordijnen open. De zon zorgt voor extra energie om de dag te beginnen.
  • Laat ’s avonds een uur voor slapen gaan de tv en andere beeldschermen uit. Want daar blijf je wakker en alert van. Doe ’s avonds wat eerder de gordijnen dicht en dim de verlichting, dan maakt je lichaam melatonine aan en slaap je beter.
  • Houdt ritme en regelmaat. Stel je gaat altijd om 23:00 uur naar bed, blijf dit na het ingaan van de zomertijd doen.
  • Gehoorzaam je wekker. Sta op je normale tijd op. Vooral niet snoozen of uitslapen, want dat maakt het aanpassen aan het nieuwe ritme alleen maar lastiger. Zet je wekker buiten handbereik. Zo moet je er wel uit.
  • Blijf bewegen. Het houdt je fit en je slaapt beter. Maak een extra wandeling of doe een buitenactiviteit. Zorg ervoor dat je dit op een rustige plek doet en minimaal 1,5 meter afstand houdt. Mocht je in een risicogroep zitten kan je ook oefeningen in de tuin doen of in huis.
  • Probeer te ontspannen. Doe ’s avonds de gordijnen wat eerder dicht, zet je mobiel op stil en je laptop, tablet of televisie uit. Zet een rustig muziekje op, neem een bad. Zo sloom je op voor de nacht.

Slaap lekker!