Wat kan een sportfysiotherapeut voor u betekenen in de tijd van Covid-19? 

Wat kan een sportfysiotherapeut voor u betekenen in de tijd van Covid-19? 

29 april, 2020

Allereerst zal ik mijzelf voorstellen. Ik ben Roel Heestermans, sportfysiotherapeut, geregistreerd dry needling therapeut en ik ben opgeleid om echo’s te maken, waardoor ik blessures goed in beeld kan krijgen.

Ik wilde altijd al sportfysiotherapeut worden, omdat ik sport en sporters erg kan waarderen vanwege de passie en gedrevenheid die de sport losmaakt bij sporters. Zelf ben ik topsporter geweest in de waterpolo (Nederlands team en 14 jaar eredivisie). Buiten het seizoen om vond en vind ik het leuk om hard te lopen, te wielrennen, te mountainbiken en om aan krachttraining en triatlons te doen. Oftewel, ik vind heel veel sporten leuk, maar ook leuk om veel te sporten! 

Online trainingen

Op dit moment liggen alle competities stil en is het de vraag of deze überhaupt uitgespeeld gaan worden. Voor de meeste sporters betekent dit genoodzaakt zijn om een tijdelijk ‘blijf fit programma’ uit te voeren, in afwachting  van wat de sportbonden besluiten te doen. Voor de topsporters wordt dit over het algemeen goed georganiseerd en begeleid met diverse materialen en (online) trainingen.

Overbelasting door te intensief fitnessen

Voor de meeste sporters geldt dit echter niet. Zij kopen hardloopschoenen, een mountainbike of fitnesspulletjes en gaan zelf sporten. HARTSTIKKE GOED INITIATIEF NATUURLIJK!! Maar… dit betekent vaak dat u iets gaat doen wat u niet gewend bent om te doen. Het is bijvoorbeeld duidelijk dat een zwemmer die gaat hardlopen heel anders is dan een voetballer die gaat hardlopen. En door de motivatie en de fitheid die u het seizoen opgebouwd heeft, ligt het gevaar van te snel, te hard, te veel op de loer. Hierdoor kunt u vervelende overbelastingblessures krijgen. 

Verlaag de kans op blessures

En een ander nadeel van de huidige situatie is dat u momenteel niet echt naar de fysiotherapeut kunt. Het is daarom heel belangrijk om bij het beginnen met een andere sport goed op te bouwen, zodat u lekker fit kunt blijven zonder blessures. Er wordt vanuit de wetenschap geadviseerd om verschillende sporten te gaan doen, rondom uw eigen hoofdsport. Dit wordt dan de donorsport genoemd. Hierdoor ontwikkelt u een groter atletisch vermogen, waardoor uw coördinatie verbetert en u functioneler gaat bewegen. Er is wetenschappelijk bewezen dat dit een lagere kans op blessures geeft.  

PMI Rembrandt kan het volgende voor u betekenen

Dus de moraal van dit verhaal is dat het hartstikke goed is dat u uw eigen sport of een alternatief wilt blijven doen. Maar besef dus  dat als u hier onervaren in bent, of graag even overleg wilt over de opbouw van een schema, u mij altijd kunt bereiken via de email: rheestermans@pmirembrandt.nl.

Ik maak in deze tijd veel individuele trainingsschema’s voor sporters die moeten revalideren of aansterken. Maar ook voor sporters die bijvoorbeeld een keer een marathon willen lopen. Pak deze mogelijkheid van professionele begeleiding nu aan, ik heb nu extra tijd om u goed op weg te helpen!

Volgende maand zal ik iets vertellen over veel gemaakte fouten tijdens trainen. Ik weet bijna zeker dat u verschillende dingen zult herkennen..

Sportieve groet,

Sportfysiotherapeut Roel Heestermans