Migraine, kan fysiotherapie helpen?

Migraine, kan fysiotherapie helpen?

10 april, 2018

Migraine. Echt iets anders dan gewone hoofdpijn. Migraine is een neurovasculaire aandoening. Dit betekend dat zowel je zenuwen als je bloedvaten meedoen. Er ontstaat een tijdelijke vernauwing van de bloedvaten die gevolgd wordt door een verwijding van de bloedvaten. Dit vind plaats in je hoofd. Kenmerkend is de enorm hevige kloppende hoofdpijn aan één zijde van het hoofd.

Migraine komt in aanvallen. Iedere migraine patiënt heeft een eigen patroon van aanvallen. De één gaat flitsen of vlekken zien (een aura), de andere krijgt trek in bepaald eten en bij weer een ander start alleen de kloppende hoofdpijn. Bijna iedereen heeft last van licht en soms ook geluid. Misselijkheid en overgeven komt veel voor. Voor de meeste mensen is het uitvoeren van je normale werkzaamheden erg moeilijk als je zo’n aanvalt hebt. De frequentie van de aanvallen is heel wisselend. De duur van een aanval ligt tussen de 4 en 72 uur.

Iedereen die wel eens migraine heeft gehad weet hoe invaliderend dit is. Helemaal als de aanvallen wekelijks plaatsvinden. Afspraken zijn niet te plannen, want je weet nooit of er een aanval komt.

Vaak heb je zelf al wel onderzocht wat van invloed kan zijn op de migraine: eetgewoonten zoals alcohol, koffie of chocola, drukte op werk of privé, een zware inspanning met sport, wisseling van het weer. Zelfs met medicatie is al uitgebreid ge-experimenteert; pijnstillers, bloeddrukverlagers, triptanen. Helaas kunnen de aanvallen ondanks alles toch nog flink opspelen. Dan is het de moeite waard om een keer door één van onze Hoofdfysio’s mee te laten denken.

Vaak ontstaan er bij langdurige migraines ook andere vormen van hoofdpijn. Door deze aan te pakken zien we dat het aantal migraines afneemt. Het zal nooit helemaal over gaan, maar vaak zijn de aanvallen minder intens en minder vaak aanwezig. Kunnen we ook iets voor jou betekenen?

Maak een afspraak bij de Hoofdfysio. info@dehoofdfysio.nl of 0318 – 512 548