U herkent een liesbreuk aan een zwelling in de lies.
Last van een liesbreuk?
Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek, waardoor organen die normaal in de buikholte zitten uit gaan puilen. Er zijn diverse soorten liesbreuken te onderscheiden, onder andere afhankelijk van de plaats waar de inhoud van de buikholte uit gaat puilen.
Wat zijn de symptomen?
Hoe ziet de behandeling van een liesbreuk er uit?
De enige manier om een liesbreuk te herstellen is door middel van een operatie. Een operatie aan de lies duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. Er zijn twee soorten operaties die worden gebruikt om het te herstellen. De eerste is een kijkoperatie. Hierbij worden er drie kleine sneetjes gemaakt in de buik. Via deze sneetjes worden de instrumenten en de camera naar binnen gebracht om de liesbreuk te herstellen door een kunststof matje te plaatsen tussen de verschillende lagen van de buikwand. Deze zorgt ervoor dat de buikwand wordt versterkt. Daarnaast is er nog de traditionele manier van opereren. Hierbij wordt er een snee in de lies gemaakt van ongeveer zes of zeven centimeter. Via deze snee wordt de breuk hersteld. Wij bieden een revalidatietraject voor na de operatie.
Wat zijn de mogelijke oorzaken?
De zwakke plek in de buikwand kan aangeboren zijn. Of door druk of spanning op de buikwand ontstaan. Bijvoorbeeld:
Door deze krachten kan geleidelijk een scheurtje (liesbreuk) of opening in de buikwand ontstaan. In een periode waarin u veel moet hoesten kan de liesbreuk groter worden waardoor u hem opeens ontdekt.