Pijn in schouder

Pijn in schouder

Klachten:

Heeft u pijn in de schouder?

Pijn in schouder? U bent zeker niet de enige. Een op de vijf Nederlanders kampt namelijk met schouderklachten. Maar daar houdt het vaak niet op. Pijn in de schouder kan uitstralen naar de nek, de rug of de schouderbladen. Met deskundige hulp van een fysiotherapeut kunt u de pijn in de schouder echter uitbannen.

Pijn in schouder: Hoe kan dat?

De aard, omvang en oorzaak van schouderklachten verschillen. De pijn kan zich manifesteren tussen de schouderbladen, maar er kan ook irritatie van de aanhechting van de pees aan het bot ontstaan. Ook de intensiteit van de pijn is per persoon verschillend. Dat kan variëren van een brandend gevoel na een intensieve werkdag tot chronische schouderpijn, die bij alledaagse handelingen de kop opsteekt. Het kan zelfs zo ernstig zijn dat de pijn uw nachtrust verstoort.

Enkele oorzaken van pijn in schouders:

De plaats van de schouders in het lichaam

De schouder is één van de meest complexe gewrichten van het menselijk lichaam. Door de schouders worden de armen met de romp verbonden. De drie belangrijkste botten van de schouder zijn het sleutelbeen, het schouderblad en de bovenarm. Gewrichten zorgen ervoor dat de botten samenwerken en dat de armen bewogen worden.

Bijzonder aan de schouder is ook het feit dat het een gewricht is met een ‘kogel’ en een ‘holte’. De kogel wordt gevormd door de top van de bovenarm, terwijl de holte het ‘kommetje’ is. Hier past de kogel in. Kraakbeen en slijmbeurs zorgen er mede voor dat een schouder kan functioneren. Om de schouder zitten ook vier spieren, die bijdragen aan de stabiliteit van het gewricht.

Hoe voorkom ik schouderklachten?

Pijn in de schouder is een bekende ‘kantoorziekte’. Wie lange tijd in dezelfde, verkeerde houding achter een bureau zit, roept het onheil over zichzelf af. Preventie is dan ook ontzettend belangrijk. Een ergonomische werkplek is belangrijk, net als voldoende lichaamsbeweging. Ook raden we aan om stress zoveel mogelijk te vermijden.

Help, ik heb al pijn in schouder

De schouder is een complex gewricht. Het is moeilijk om als buitenstaander de vinger op de zere plek te leggen. Pijn tussen de schouderbladen kan veroorzaakt worden door een ontsteking aan de voorzijde van de bovenarm en vice versa. Om een juiste diagnose te stellen, adviseren we u om contact op te nemen met onze praktijk. U kunt op de pagina van algemene fysiotherapie meer informatie lezen over de behandeling.  U kunt vrijblijvend een afspraak maken bij fysiotherapie Veenendaal, Amerongen of Duiven.

Gerelateerde specialisten