Pijn in de bil

Pijn in de bil

Heeft u pijn in de bil?

Of we nu zitten, liggen of lopen, op de bilspieren wordt voortdurend een beroep gedaan. Pijn in de bil is dus ronduit vervelend, zeker als de pijn zeurend en chronisch is. Maar met de juiste behandeling is het mogelijk om die klachten vaarwel te zeggen.

Wat zijn de oorzaken van pijn in de bil?

De aard, omvang en oorzaak van bilklachten kunnen verschillen. Pijn in de bil kan zich manifesteren bij de zitbeenknobbel, maar de pijn zou ook door een peesontsteking van de hamstring kunnen ontstaan. Daarnaast beschikt de bilpartij ook over zenuwen, die in verbinding staan met andere lichaamsdelen. Zo is het mogelijk dat irritatie of vernauwing pijn en irritatie veroorzaakt.

Andere mogelijke oorzaken van pijn in bil:

  •      overgewicht
  •      verkorte hamstrings
  •      verschil in beenlengte
  •      zwangerschap
  •      bursitis subtrochanterica
  •      gluteus insertietendinopathie
  •      slechte lichamelijke conditie
  •      te veel zitten

De plaats van de billen in het lichaam

De bilregio is het gebied onder aan de rug en boven aan het been, waar de bilspieren zich bevinden. De meest bekende daarvan is de musculus gluteus maximus, oftewel: de grote bilspier. Er zijn echter nog een paar andere bilspieren, ieder met een eigen functie in het bewegen.

In de bilregio bevinden zich veel verschillende verbindingen tussen spieren en gewrichten, zoals de heupgewrichten, lage rug en SI-gewrichten. Daarnaast liggen er diverse doorvoeren voor bloedvaten en zenuwen naar het been en weer terug de buikholte in.

De billen staan onder meer in verbinding met de hamstrings, maar ook met de heupgewrichten in het bekken, de lage rug en de SI-gewrichten, die u misschien ook wel kent als de heiligbeengewrichten.

Pijn in de bil. Wat nu?

Het is belangrijk dat u erachter komt waar de pijn in bil vandaan komt. Om die reden is het belangrijk om na te gaan wanneer u precies last heeft. Is dat na een werkdag op kantoor of juist na het sporten? Op welke manier belast u de spieren? Verkeerde belasting kan leiden tot vervelende klachten, die van kwaad tot erger kunnen gaan. Bij aanhoudende klachten is het raadzaam om dit met onze fysiotherapeut te delen. Dat is de eerste stap om pijn in billen op te lossen.  Als het lastig is om de situatie te beoordelen kan het voorkomen dat de behandeling echografie toegepast wordt. 

Gerelateerde specialisten

Steven van der Pauw
Charlotte Groeneveld
Gerlinda van Es-Wolswinkel