Pijn in nek en pijn in achterhoofd

Pijn in nek en pijn in achterhoofd

Klachten:

Ervaart u pijn in nek en achterhoofd? U bent niet de enige. Steeds meer mensen melden zich met nek- en achterhoofdklachten bij de fysiotherapeut. Dat is geen goede zaak, omdat nekpijn kan uitstralen naar de romp van het lichaam, de schouders, armen en rug. Daardoor kan het u hinderen in uw dagelijkse bezigheden en zelfs uw nachtrust verstoren. De klachten kunnen zelfs een nekhernia veroorzaken. En dat kan nooit de bedoeling zijn. Van de pijn in de nek en pijn in het achterhoofd helpen we u graag af.

De pijn in nek en achterhoofd gaat niet weg. Hoe kan dat?

U zult het waarschijnlijk wel herkennen: Een verkeerde beweging met de nek is zo gemaakt. Het gevolg is een kleine verrekking van de spier, waardoor u last krijgt van nekpijn. Meestal trekt die pijn na één of enkele dagen weer weg. Oftewel: er is weinig aan de hand.

Maar als uw pijn in nek en achterhoofd langer aanhoudt en heviger wordt, dan adviseren we u om die klachten serieus te nemen.

Pijn in nek en achterhoofd kan namelijk veroorzaakt worden door:

De plek van de nek in het lichaam

De nek is het bovenste deel van de wervelkolom en bestaat uit 7 wervels. Op de nekwervels staat het hoofd. Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven, ook wel bekend als de kraakbeenringen.

De wervels bestaan uit een wervellichaam met daaraan vast een uitsteeksel naar achteren en de zijkant. Hier zitten spieren aan vast. Deze spieren lopen naar het hoofd, de schouder en de bovenrug.

In het midden – achter het wervellichaam – zit het wervelkanaal, waar de zenuwen doorheen trekken. Tussen de wervels door verlaat steeds een takje zenuw het wervelkanaal en deze zenuw verzorgt de kracht, het gevoel en de pijnwaarneming van een gebied. De zenuwen die uit de nek vertakken, staan vooral in verbinding met functies in de arm.

Hoe reken ik af met pijn in nek en pijn in achterhoofd?

Pijn in de nek kan veroorzaakt worden door een niet-ergonomische werkhouding. Wie dagelijks in een verkeerde houding achter een bureau zit, kan met klachten kampen. De klachten kunnen zich manifesteren in de nek, maar ook hun oorzaak vinden in de schouderbladen, armen of rug. Als u af wilt rekenen met die klachten is het belangrijk om een diagnose te stellen. U kunt op de pagina van manuele therapie meer informatie lezen over de behandeling.  We adviseren u daarom om contact op te nemen met één van onze specialisten van fysiotherapie Veenendaal, Amerongen of Duiven.  

Gerelateerde specialisten

Charlotte Groeneveld
Gerlinda van Es-Wolswinkel
Marieke Bloo-van der Meer
Steven van der Pauw
Marthijn van Leijenhorst
Marjolein van Keulen
Arno Vriezekolk
Frans Snijder