Hoe pijnmedicatie veranderde in het dagelijks snoepje

Hoe pijnmedicatie veranderde in het dagelijks snoepje

12 april, 2020

“Als ik ’s ochtends vroeg opsta en na het douchen naar beneden loop, start ik routinematig met mijn dagelijkse kop koffie en paracetamol om zo de dag te starten. Ik doe dit zo routinematig dat ik soms vergeet of ik de paracetamol wel ingenomen heb. Eigenlijk doe ik dit al jaren zo en ben hiermee begonnen omdat ik vaak last heb van wat hoofdpijnklachten. 

 

Nadelige effecten paracetamol

Tegenwoordig is het eigenlijk zo dat ik ze maar gewoon inneem om te voorkomen dat ik hoofdpijnklachten krijg. “Baat het niet, dan schaadt het niet” is wat ze zeggen, toch?

Voor veel mensen zal dit herkenbaar zijn, hoewel de koffie voor sommige van jullie het liefst direct vervangen wordt voor een kop thee of een ander cafeïnehoudend drankje. Ik hoor en lees om mij heen, dat ik niet de enige ben en dat meer en meer mensen de ochtend starten met een pijnstiller of door de dag heen een pijnstiller innemen. Dit riep bij mij de vraag op: wat zijn nu eigenlijk de nadelige effecten van paracetamolgebruik?

 

Overmatig medicijngebruik

In mijn enthousiasme ben ik meteen eens naar de keukenlade gelopen om de bijsluiter te gaan bestuderen, die altijd netjes wordt meegeleverd in de verpakking en die ik al even routinematig overgeslagen heb om te lezen. Deze zes pagina’s tellende bijsluiter herinnert mij er dan ook direct aan waarom ik hem het liefst oversla. Onder de kop mogelijke bijwerkingen staat dat hoofdpijn bij 1 op de 1000 mensen als bijwerking voorkomt. Dit ben

ik verder gaan uitzoeken op het internet bij informatieve websites zoals www.apotheek.nl of www.farmacotherapeutischkompas.nl. Zij wisten mij te vertellen dat overmatig paracetamol gebruik kan leiden tot medicijnafhankelijke hoofdpijn bij 1 op de 100 tot 1000 mensen. Met ‘overmatig’ wordt hier bedoeld, dat u het medicijn meer dagen wel dan niet inneemt.”

 

Bijwerkingen van medicijnen

Dit verhaal is afkomstig van een patiënt die met zijn vraag over hoofdpijn bij de fysiotherapeut kwam. Vermoedelijk is de fysiotherapeut niet de eerste persoon die bij u opkomt om uw medicijngebruik mee te bespreken, terwijl het juist wel belangrijk is. We weten allemaal dat medicijnen bijwerkingen geven dus ook al slikt u hetzelfde medicijn met dezelfde dosering al jaren zonder klachten, toch kunnen dan bijwerkingen in de loop van tijd ontstaan. Deze bijwerkingen kunnen zich ook uiten als lichamelijke klachten. Denk hierbij aan hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en duizeligheidsklachten. De lijst met mogelijke klachten is helaas veel langer en de fysiotherapeut kan juist beoordelen of uw lichamelijke klacht(en) komen door medicijngebruik of dat het een lichamelijke klacht is.

 

Veelgestelde vragen omtrent medicijngebruik

Heeft u nu het vermoeden dat u zelf last heeft van bijwerkingen van een medicijn? Dan kunnen onderstaande vragen u helpen dit te bepalen:

– Ervaart u toename van klachten of misschien het begin van symptomen na het innemen van medicijnen (30min tot 2 uur)?

– Zijn de klachten begonnen op het moment dat u gestart bent met het innemen van het

medicijn?

– Verminderen de verschijnselen wanneer het medicijn is uitgewerkt?

PMI Rembrandt adviseert over medicijngebruik

Mocht u vragen hebben over uw medicijngebruik of twijfelt u of uw lichamelijke klachten een mogelijke bijwerking zijn van medicijngebruik? Raadpleeg dan eens eerder genoemde websites, meld het bij uw fysiotherapeut, (huis)arts en/of apotheker en ga nooit zonder overleg zelf aanpassingen doen in uw medicijngebruik. U mag mij -voor vragen over dit onderwerp- altijd mailen op dgelsing@pmirembrandt.nl en onthoud wat Paracelsus zei: Alle dingen zijn vergif en niets is zonder gif. De hoeveelheid alleen maakt dat iets niet giftig is.