Fysiotherapie en ouderen

Fysiotherapie en ouderen

24 augustus, 2018

We worden steeds ouder!

Door de nieuwe inzichten en verbeteringen in de zorg worden komen er steeds meer ouderen. In 2016 was de levensverwachting bij geboorte, maar liefst 79,9 jaar bij mannen en 82,1 jaar bij vrouwen. De prognose is dat er steeds meer ouderen komen en dat is natuurlijke goed nieuws! Omdat de kwaliteit van ons lichaam in de loop van de jaren natuurlijk wel afneemt, wordt de kwaliteit van leven er helaas niet altijd beter op. Onze spieren, botten en gewrichten herstellen bijvoorbeeld steeds minder snel en neemt de kwaliteit van het weefsel af. Ook verminderd de kwaliteit, en daarmee de werking, van onze organen. Dit zorgt vaak voor het ontstaan van pijnklachten, stijfheid en/of chronische ziekten op latere leeftijd.

Geriatriefysiotherapie

Fysiotherapie voor ouderen (65+), is gericht op het verminderen van problematiek die hoort bij het ouder worden. U kunt hierbij denken aan therapie bij conditievermindering, krachtvermindering, valgevaar maar ook specifieke therapie bij Parkinson, hersenbloeding/herseninfarct of een nieuwe knie of heup. Het doel van de therapie is dan ook om de kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk te houden. Daarbij wordt gestreefd naar een zo lang mogelijke zelfredzaamheid voor de patiënt. De therapeut kan aan huis komen als daar de problemen zich voordoen of als de patiënt niet naar de praktijk kan komen.

Vallen

Vallen is op oudere leeftijd vaak een groot probleem, niet alleen omdat het regelmatig voor komt maar vooral omdat ouderen er bang voor zijn. Angst om te vallen geeft namelijk al een verhoogde kans op het daadwerkelijk vallen. Mede hierom en ook om mensen het vertrouwen weer terug te geven in hun eigen lichaam hebben we in samenwerking met Gezondheidscentrum de Zwaai de Vallen Verleden Tijd cursus opgestart. Deze cursus is bedoelt voor iedereen boven de 70 jaar die wel eens gevallen of gestruikeld is of bang is om te vallen. Heeft u, of een naaste, behoefte aan deze gespecialiseerde fysiotherapie? Neem dan gerust contact op, wij helpen u graag verder! U kunt ook een email sturen naar Bas, bvsilfhout@pmirembrandt.nl