Marleen (54) werkt in de zorgsector, eerst als kinder ic-verpleegkundige en nu als physician assistant (PA) op de kinder intensive care van het WKZ/UMC Utrecht. Daarnaast is ze een fanatiek hardloopster en rent ze het liefst 3x per week 10-15 km Tot ze op een dag een lelijke val maakte en verkeerd terecht kwam en een gescheurde schouderpees opliep. Ze ging bij Rembrandt Fysiotherapie & Revalidatie schouderrevalidatie volgen. Dat verliep goed. Haar situatie verslechterde echter nadat ze na een operatie een secundaire frozen shoulder ontwikkelde. Marleen was terug bij af en kon weer opnieuw gaan revalideren bij Rembrandt Fysiotherapie & Revalidatie. Hieronder haar verhaal.
“Ik besloot om lekker door te blijven werken en lopen”
‘Als PA ben ik de hele dag met mijn armen bezig. Van het onderzoeken van de kinderen, het inbrengen van infusen en intubatie tot aan het werken achter de computer. Ik werk fulltime en in mijn vrije tijd heb ik als hobby lezen & hardlopen. Ik ren het liefst zo’n 30 tot 40 kilometer per week. Twee jaar geleden rende ik tijdens een weekendje weg door een onbekend bos. Door de vele schaduwen en takken zag ik een lus van een boomwortel die over de grond liep niet en bleef hier met mijn linkervoet achter haken. Ik probeerde mijn val op te vangen met mijn rechterarm maar belandde vol op de arm terwijl hij maximaal gestrekt was. Deze valpartij verliep in minder dan een seconde. Ik beoordeelde eerst of ik mijn arm had gebroken. Dit leek niet het geval en ik dacht (hoopte) dat het allemaal wel mee zou vallen. Ik besloot om rustig door te werken. Na een week of vijf aan het werk te zijn geweest ben ik op vakantie gegaan en hebben we in de bergen regelmatig een een trailrun gedaan. Tijdens de vakantie nam de pijn in de hele schouder toe dus na de vakantie besloot ik om toch maar iemand naar mijn schouder te laten kijken.”
“Ik probeerde grip te houden op mijn behandeling en moest dat loslaten”
“Ik besloot naar een vriend van mij te gaan die als fysiotherapeut bij Rembrandt Fysiotherapie & Revalidatie een ruimte huurt. Hij verwees mij door naar Ivo Daanen, omdat Ivo expert is op het gebied van schouderproblematiek. De pijn werd ondertussen steeds erger en ik moest acuut stoppen met werken. Ik besloot om mijn revalidatietraject bij Ivo te starten. Omdat ik zelf een medische achtergrond heb, probeerde ik grip te houden op mijn behandeling. Al voor de operatie heb ik het standaard revalidatieschema opgezocht om te zien hoe lang het proces zou duren. Alleen is dit schema bij niemand standaard. Ivo had dit door en legde duidelijk uit hoe en wat. ‘Laat mij het schema maar bepalen’ zei hij dan. In het begin probeerde ik het allemaal zelf bij te houden, maar in de loop van de maanden dacht ik van ‘weet je ik gooi al mijn boeken over schouderrevalidatie dicht en ik luister braaf naar Ivo’. Je probeert weliswaar grip te houden op je eigen medische behandeling, maar dat kan je dus niet bij jezelf. Dat moest ik loslaten.”
“Mijn leven werd stilgezet”
“Ik had pijn vanaf mijn schouderblad tot aan mijn duim. Deze werd zelfs wit als ik teveel deed. Sinds november na mijn ongeluk had ik niet meer gesport of gewerkt. Ik zat continu aan de morfine en andere pijnstillers tot mijn operatie. Mijn leven werd letterlijk stilgezet. Je komt in je eigen wereldje. Ik kon wel wandelen, lezen en tv kijken. Ik was heel fit en dat wilde ik ook zo houden. Ik moest wel een doel hebben en heb een stappenteller aangeschaft en ging voor 15.000 stappen per dag. Mijn uiteindelijke doel was volledig terug aan het werk te gaan en om weer te kunnen hardlopen. Afgelopen april was ik bijna volledig aan het werk totdat mijn secundaire frozen shoulder roet in het eten gooide.”
Schouderrevalidatie bij een gescheurde pees
“Mijn operatie vond plaats op 20 februari 2020 en mijn revalidatietraject startte in maart 2020. De eerste zes weken droeg ik een immobilizer brace en kwam ik wekelijks op de praktijk. Toen kwam COVID-19 en ging de praktijk dicht. Voor mij was dit een ramp omdat revalideren voor mij de enige kans op herstel was.
Gelukkig kreeg ik via de huisarts een notificatie waarbij Ivo bij mij thuis kon komen voor schouderrevalidatie. Ik voerde kleine oefeningen uit en kon al snel met wat balansoefeningen beginnen. Daarmee ga je evenwicht houden op een been en daar gebruik je ook je schouder bij. In de loop der maanden werkte ik ook aan het uitbreiden van mijn kracht. De pees moet eerst goed vastzitten en dan kan je krachttraining met gewichten heffen of met elastiek uitvoeren. Je moet er wel discipline voor hebben. Ik trainde op drie vaste tijdstippen per dag; die routine had ik nodig.
Na het ontstaan van mijn frozen shoulder en na een nieuwe operatie in september 2021 is het revalidatietraject opnieuw begonnen. Hopelijk gaat deze revalidatie sneller. Mijn ervaring met schouderrevalidatie neem ik mee naar mijn werk. Ik weet nu meer over wat pijn is en wat voor soorten pijn er zijn.” Verder kan ik ouders en patiënten beter uitleggen wat revalideren is en dat het een kwestie is van een goede thuisbasis hebben met daarnaast professionele begeleiding, En oh ja revalideren gaat met up & downs en is topsport.
Hoe kijk je terug op Ivo, schouderrevalidatie en de praktijk?
“Ik ben heel tevreden over Ivo! Hij is een rustige fysiotherapeut, professioneel en meedenkend. Hij is ook analytisch ingesteld en komt niet gelijk met oplossingen. Dat kwam denk ik ook omdat ik een medische achtergrond heb en nogal kritisch ben en alles graag begrijp. Ik stelde veel vragen en wilde meedenken. Gelukkig wist hij me met een grap weer op mijn plek te zetten. Ivo en ik zaten altijd op één lijn. Hij komt met goede oplossingen en suggesties. In die zin is hij professioneel meedenkend. Hij wist mij altijd tijdens mijn schouderrevalidatie goed te motiveren en omdat hij weet waar zijn grenzen liggen vertrouwde ik hem volledig.
Ik ben tevreden over de hele praktijk. Iedereen is vrolijk en heet je welkom. Een goed voorbeeld is zijn collega Niels waar ik af en toe kwam voor een behandeling en dry needling, ook hij werkt met humor en is super gezellig. De sfeer is altijd goed en de grappen en grollen maken dat je zelf ook vrolijk wordt.
Ondertussen heb ik al meerdere mensen doorverwezen. Ik weet hoe belangrijk het is om een specifieke therapeut te hebben en daarom raad ik PMI aan. Dat PMI allerlei gespecialiseerde therapeuten in huis heeft vind ik echt een kracht van de praktijk. Ook dat ze meedenken over het stukje psyche en daar begeleiding voor hebben. Ik zag ook dat ze scootmobiel lessen geven, dat vind ik helemaal geweldig. Dan heb je bij mij een streepje voor. Door aan de gehele breedte van de zorg te denken. Dat is de kracht van PMI.