Op zoek naar een behandeling tegen enkel- en voetklachten?

Last van enkel- en voetklachten? Iedereen die zich wel eens heeft verstapt, de enkel verzwikt of door een sportblessure geplaagd wordt, weet het uit eigen ervaring: Pijn in de enkel en pijn in de voet is geen pretje. Dat heeft te maken met de stugge bandstructuren aan de binnen- en buitenkant van de enkel. Als die beschadigd raken, ontstaat al snel een acute, stekende pijn en zwelling.

Hoe komt het dat ik pijn in mijn enkel of voet heb?

De enkelblessure is één van de meest voorkomende sportblessures. Wie tijdens het sporten rent, springt en draait, kent de risico’s waarschijnlijk wel. Dat varieert van een verstuikte voet, lichte oprekking of zwelling tot een ernstige enkelblessure, waarbij de belangrijkste banden afgescheurd zijn.

Enkel- en voetklachten kunnen veroorzaakt worden door:

  • Verstappen
  • Verstuikte voet
  • Inversietrauma
  • Eversietrauma
  • Enkelfractuur (gebroken enkel)
  • Tarsaal tunnel syndroom
  • Fasciitis plantaris (hielspoor)
  • Achillespees tendiopathie

Hoe zit het met een pijn in de enkel en voet?

De enkel bestaat uit een bovenste spronggewricht en een onderste spronggewricht. Het bovenste spronggewricht is te herkennen aan de twee enkelknobbels. Dit zijn de uiteinden van het kuitbeen en het scheenbeen. Deze twee botten vormen de enkelvork. Daartussenin ligt het sprongbeen. Het bovenste spronggewricht zorgt ervoor dat het mogelijk is de tenen te bewegen en de voet op te trekken.

Het onderste spronggewricht bestaat uit drie botstukken: het sprongbeen, het hielbeen – het botstuk dat ook je hak vormt – en een voetwortelbeentje. Met dit gewricht kunt u de enkel naar binnen en naar buiten bewegen.

Daarnaast verbindt de enkel het onderbeen met de voet. De voet bestaat uit veel losse botstukken. Grofweg is de voet opgebouwd uit drie delen: de voetwortel, de middenvoet en de tenen. Al deze botstukken zijn onderling verbonden met banden, pezen en spieren. Op de voet steunt het hele lichaam. De voet is niet alleen belangrijk om te kunnen lopen, maar zorgt ook voor balans en stabiliteit.

Behandeling van enkel- en voetklachten

Een juiste behandeling van enkel- en voetklachten is belangrijk. Wanneer enkelletsel namelijk niet goed behandeld wordt, kan dit tot blijvende schade leiden. De instabiliteit van de enkel wordt mogelijk groter. Wanneer u dus kampt met pijn in de enkel of pijn in voeten, dan raden we u aan om een fysiotherapeut of sportfysiotherapeut te bezoeken. Bij Rembrandt fysiotherapie & revalidatie hebben we specialisten in huis, die correcte diagnoses stellen en weten wat de juiste behandeling is. Daarnaast helpen we u graag bij het herstel. Met specifieke oefeningen wordt de stabiliteit en elasticiteit van het gewricht weer getest. Zo komt u weer af van uw klachten of blessures.U kunt op de pagina van specialisaties meer informatie lezen over de behandeling. Meer weten? Neem gerust contact op met fysiotherapie Veenendaal, Amerongen of Duiven.