Blog fysiotherapeut Arno over Intrinsieke motivatie

Blog fysiotherapeut Arno over Intrinsieke motivatie

01 juli, 2020

Hoe houdt u uzelf gemotiveerd tijdens een behandeltraject? Intrinsieke motivatie speelt een grote rol bij het herstel van uw lichamelijke klachten… maar hoe houd u dit vol? In onze nieuwste blog vertelt Arno u hoe samen beslissen aanzet tot motivatie! 

Intrinsieke motivatie tijdens het behandeltraject

“Intrinsieke motivatie speelt een cruciale rol in het behandeltraject van de patiënt. Bij het gros van de patiënten die ik spreek is die intrinsieke motivatie aanwezig. Maar soms kan de angst voor de pijn een inspanningsblokkade veroorzaken, waardoor de patiënt in een negatieve spiraal terechtkomt. Het gevolg kan zijn dat hij minder gaat bewegen en hierdoor mogelijk zijn conditie verder afneemt en de pijn toeneemt. Het is belangrijk regelmatig contact te hebben en te vertrouwen te geven dat met inspanning klachten kunnen afnemen of verdwijnen. Niet zozeer de beperkingen maar de mogelijkheden moeten tijdens het behandeltraject centraal staan. De patiënt moet adequaat en zelfstandig leren omgaan met de klachten.”

Kijken vanuit het perspectief van de patiënt

“Om betekenisvol te zijn moet ik als fysiotherapeut mijzelf steeds meer verplaatsen vanuit het perspectief van de patiënt. Leren denken zoals patiënten denken en weten wat motiveert en frustreert. Niet alleen maar informatie geven, maar heel goed kijken naar de behoefte van de patiënt. De experience van de patiënt is bepalend voor het succesvol slagen van de behandeling. Een duidelijke concrete hulpvraag en haalbare behandeldoelen helpt de patiënt de motivatie vast te houden.”

Fysieke vordering belangrijk voor Intrinsieke motivatie

“Ook belangrijk voor intrinsieke motivatie  is het delen van de fysieke vorderingen. Ik deel deze resultaten digitaal en bespreek deze samen met mijn patiënt in de behandelkamer. Patiënten hebben namelijk informatie en context nodig bij de behaalde resultaten. Het samen bespreken van deze resultaten heeft meerdere voordelen voor mij als fysiotherapeut. Ten eerste blijf ik bereikbaar en zichtbaar voor mijn patiënt en ten tweede door de context van de patiënt helder te hebben kom je sneller ‘to the point’.”

Oorzaak inzichtelijk krijgen

“Daarnaast is inzicht krijgen in de oorzaak van het gedrag essentieel, de oorzaak van kaakklemmen of stemproblemen kan bijvoorbeeld stress of emotie zijn. Om de oorzaak goed in kaart te brengen, werk ik onder andere samen met mijn collegae psychosomatisch fysiotherapeut, slaapoefentherapeut en met de logopedist. Het interprofessioneel samenwerken motiveert mij om de patiënt te voorzien van kwalitatieve zorg.

Ik probeer zoveel mogelijk de zorg rondom de patiënt te organiseren. Samen beslissen! Op deze manier blijft u als patiënt écht betrokken en gemotiveerd om uw doelstellingen te behalen!” 

 

Kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken? Arno en zijn collega’s helpen u graag!  Bel 0318 512 548 voor een afspraak, stuur een e-mail naar info@pmirembrandt.nl of vul het contactformulier op onze website in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.