Peesontsteking schouder

Het woord beschrijft al heel mooi ‘Peesontsteking schouder’ het proces wat er gaande is, namelijk een ontsteking van de pees. Een pees heeft een verbindende functie en zorgt ervoor dat spierweefsel aan beide zijdes verbonden is aan een bot. Op deze manier kan het tussenliggende spierweefsel een beweging tussen twee botstukken tot stand brengen.

Peesontsteking schouder

Peesontsteking (tendinitis), tendinopathie (tendinose) en peesschede ontsteking zijn dit nu allemaal synoniemen voor een en dezelfde klacht? Het antwoord hierop is: nee. Bij een tendinopathie of tendinose zijn nagenoeg tot geen ontstekingsbeelden meer aanwezig in en rondom het weefsel. Maar hoewel zij overlappende symptomen vertonen vereisen beide stoornissen toch een andere behandeling.

Een peesontsteking schouder ontstaat meestal primair door overbelasting van het weefsel maar het is goed mogelijk dat het secundair ontstaat op basis van een virale of bacteriële infectie/ontsteking of ten gevolge is van een systeemaandoening zoals; diabetes mellitus, reuma, jicht et cetera.

Symptomen peesontsteking schouder

Bij een ontstekingsbeeld zien we veelal een combinatie tussen de volgende symptomen lokale pijn, warmte, zwelling, roodheid en functie verlies van weefsel.  Deze symptomen kunnen dan in meer of mindere mate aanwezig zijn bij een peesontsteking schouder.

Mogelijke oorzaken peesontsteking schouder

Zoals hierboven al vermeld is zien we veelal dat een peesontsteking schouder ontstaat op basis van overbelasting. Dit kan een acuut trauma (val op de schouder, sporttrauma etc.) moment betreffen maar ook het maken van repeterende bewegingen.

Behandeling bij peesontsteking in de schouder

De behandeling van een peesontsteking schouder zal per persoon verschillen, dit is omdat elk mens anders is en elk peesweefsel anders reageert op een behandeling. Indien de klachten fors aanwezig zijn kunt u in overleg met uw huisarts mogelijk NSAID’s innemen zij werken vooral pijnstillend en ontstekingsremmend. Binnen Rembrandt fyisotherapie & revalidatie hebben wij de mogelijkheid voor het maken van een echografie. Deze tool geeft ons de mogelijkheid om daadwerkelijk in uw schouder te kijken en het spier- peesweefsel te beoordelen. In overleg met uw fysiotherapeut/behandelaar kunt u bespreken of het maken van een echografie voor u van toepassing is.