Meniscusletsel of meniscopathieën kunnen op vele manieren ontstaan. Voornamelijk mogen we wel stellen dat het ontstaansmoment tijdens een sporttraumata of een rotatoire trauma (verdraaiing) van het kniegewricht is. Echter, is het ook mogelijk dat de meniscus soms degeneratief scheurt, dit is dan veelal ten gevolge van artrotische veranderingen in het kniegewricht.
Wat is meniscusletsel?
De meniscus of menisci in het meervoud bevinden zich in het kniegewricht. Zij dienen als schokdempers en zorgen ervoor dat de congruentie tussen het bovenbeen (femur) en onderbeen (tibia) beter past. Op het moment dat je de knie buigt en strekt zullen zij beide in enige mate meebewegen maar voornamelijk zal je zien dat het bovenbeen draait op de meniscus. De binnenmeniscus is meer als een C-gevormd en heeft veelal meer bewegingsvrijheid dan de buitenmeniscus die meer een O vorm heeft, meniscusletsel.
Wat is de oorzaak van meniscusletsel?
Wat zijn de symptomen van meniscusletsel?
Meniscusletsel heeft een wijd spectrum aan symptomen namelijk; zwelling, pijn, klik sensaties in de knie, de knie kan tijdelijk of een langere tijd op slot zitten (slotklachten)
Hoe ziet een behandeling voor meniscusletsel er uit?
Het behandelen van een meniscusletsel dient indien mogelijk conservatief, dus zonder operatieve ingreep te gebeuren. Indien de een operatieve ingreep gewenst c.q. noodzakelijk is dan zal dit middels een arthroscopie plaatsvinden, hierbij zullen zij kijken of de scheur wellicht gehecht kan worden indien dit niet mogelijk is zal de betreffende arts het gescheurde deel verwijderen.
Gelukkig zien we steeds meer dat een operatieve ingreep niet noodzakelijk is en dat de patiënt middels oefentherapie de knie goed kan stabiliseren. Volledig terugkeren op (top)sportniveau is mogelijk.
De oefentherapie zal zich in eerste instantie richten op het optimaliseren van zowel het kniegewricht als patellofemorale gewricht (knieschijf gewricht) Tegelijkertijd kan gestart worden om in een veilige zone de knie te trainen op zijn stabiliteit en rekruteringspatroon van de spieren rondom het kniegewricht. Wanneer deze fases allen goed afgerond kan begonnen worden met de meer intensiveren trainingsvormen met als laatste fase terug keer na sportniveau. Dit gehele traject kan veelal in acht tot twaalf weken doorlopen worden. Echter, kan het zijn dat het in sommige situaties sneller of langzamer gaat. Dit is afhankelijk van diverse factoren waar de fysiotherapeut u meer over zal vertellen.