Zoals bovenstaand omschreven ontstaat een zweepslag vrijwel altijd in sportsituaties. Bij het (explosief) aanzetten van een beweging kan de spier de weerstand niet aan, waardoor de spier scheurt. De grote van deze scheur bepaald, zoals u zich kunt voorstellen, de mate van pijn. Er is niet één duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een zweepslag. Vaak is het een samenhang van verschillende factoren waardoor het spierweefsel op een bepaald moment niet meer in staat is de weerstand te handhaven. Hierbij kunt u denken aan factoren als:
Last van een zweepslag van de kuit?
Een zweepslag van de kuit is een zeer pijnlijke blessure die veelal optreedt tijdens het sporten. Er ontstaat plots een (gedeeltelijke) scheur in de kuitspier. Dit gebeurt ten gevolge van een explosieve aanspanning van de kuitspier tegen weerstand. De pijn schiet in de kuit. Vaak hebben mensen het gevoel dat iemand anders deze pijn veroorzaakt omdat het zo acuut ontstaat. Vandaar de naam zweepslag. Met 70 000 gevallen per jaar is de zweepslag in de kuit een veel voorkomende blessure.
Wat is de oorzaak zweepslag in de kuit?
Wat zijn zweepslag kuit symptomen?
De symptomen bij een zweepslag zijn erg herkenbaar. Er ontstaat, acuut, een scherpe pijn in uw kuit bij het aanzetten van een beweging. Je hebt hierbij het gevoel dat iemand achter je de pijn veroorzaakt. Verder lopen lukt vaak niet meer. Afhankelijk van de mate van de spierscheur ontstaat er zwelling en/of blauwverkleuring. Druk op de plaats van de spierscheur en het rekken van de kuit zijn erg pijnlijk.
Wat voor behandeling past bij zweepslag kuit?
Het is goed om de kuitspier de eerste dagen tot een week rust te geven. Dit is de acute fase van het herstel en hierin kunt u eigenlijk niet meer doen dat de kuit rust geven. Koelen in deze fase kan helpen om de pijn te dempen en de zwelling wat te verminderen. Daarna kun je met behulp van je fysiotherapeut de kracht en de stabiliteit van de kuitspier weer opbouwen. De duur van het herstel is afhankelijk van de mate van de zweepslag maar hierbij moet je denken aan 6 tot 10 weken hersteltijd. Het hervatten van sport wordt nog afgeraden in de herstelfase omdat het spierweefsel nog erg kwetsbaar is. Heb je een zweepslag of het vermoeden daarvan? Neem dan contact op met één van de onderstaande fysiotherapeuten van PMI Rembrandt.