Last van pijn in het onderbeen?

Pijn in onderbeen? Zware benen, dat komt vast bekend voor. Na een lange werkdag, een lange middag shoppen of intensief sporten hebben de meeste mensen pijn in het onderbeen. Niks ernstigs, zou je zeggen. Dat is natuurlijk ook waar. Maar als een zeurende pijn in het onderbeen aanhoudt, is het zinvol om hulp van een fysiotherapeut in te schakelen.

Hoe komt het dat ik pijn in het onderbeen heb?

Die vraag is vaak makkelijk te beantwoorden. Pijn in het onderbeen kan ontstaan na een flinke belasting. Als je langdurig staan niet gewend bent, is het logisch dat je een dag later spierpijn hebt. Maar het kan ook vervelender worden, bijvoorbeeld door een valpartij of een sportblessure. Dit kan leiden tot blauwe plekken en bloeduitstortingen, maar het kan ook leiden tot een spierscheuring. Dan ben je verder van huis.

Daarnaast kampen steeds meer ouderen mensen met pijn in het onderbeen. Een verminderde bloedcirculatie is daar debet aan. Dit kan leiden tot trombose of spataderen.

 

Pijn in onderbeen kan veroorzaakt worden door:

  • overbelasting
  • Zweepslag
  • Spierscheuring
  • Blessure
  • Slechte doorbloeding
  • Trombose
  • Spataderen
  • Slechte lichamelijke conditie

De spieren in het onderbeen

Het onderbeen heeft twee botten en drie groepen spieren. De twee botten van het onderbeen zijn het scheenbeen en het kuitbeen, die min of meer parallel aan elkaar lopen. Het scheenbeen zit aan de binnenkant van het onderbeen, het kuitbeen aan de buitenkant.

De spieren in het onderbeen zijn verschillend. Aan de achterzijde lopen twee soorten kuitspieren, de soleus en de gastrocnemius. Beide pezen komen onderaan bij elkaar en vormen de achillespees. Aan de voorzijde loopt de tibialis anterior aan de oppervlakte, die mede zorgt voor het heffen van de voet. Er lopen nog meerdere kleine spieren en pezen in het onderbeen die de enkel stabiliseren en verschillende bewegingen kunnen maken in de enkel, voet en tenen.

Ik heb pijn in het onderbeen, wat nu?

Daar kunnen we niet een eenduidig antwoord op geven. Op welke momenten heeft u pijn in het onderbeen? Hoe hevig zijn de klachten? Is het een zeurende pijn? Uiteraard kunt u te rade gaan bij één van onze fysiotherapeuten. Vaak is er een behandeling mogelijk die de pijn vermindert. U kunt op de pagina van algemene fysiotherapie meer informatie lezen over de behandeling. Ook helpen we u graag op weg als u na een blessure weer uw spieren wilt versterken. Pijn in onderbeen? Reken er mee af. Neem gerust vrijblijvend contact op met fysiotherapie Veenendaal, Amerongen of Duiven.