Last van pijn in de nek en achterhoofd?

Ervaart u pijn in uw nek en achterhoofd? Wij helpen u graag van deze pijn af. Nekpijn kan vervelend zijn en u hinderen in uw dagelijkse activiteiten en uw nachtrust. De pijn kan uitstralen naar de romp van het lichaam, de schouders, armen en rug. Nekklachten kunnen ook komen door een nekhernia of nekartrose.

De pijn in de nek en achterhoofd gaat niet weg. Hoe kan dat?

U zult het waarschijnlijk wel herkennen: Een verkeerde beweging met de nek is zo gemaakt. Het gevolg is een kleine verrekking van de spier, waardoor u last krijgt van nekpijn. Meestal trekt die pijn na één of enkele dagen weer weg. Oftewel: er is weinig aan de hand.

Maar als uw pijn in de nek en achterhoofd langer aanhoudt en heviger wordt, dan adviseren we u om die klachten serieus te nemen.

Pijn in de nek en achterhoofd kan namelijk veroorzaakt worden door:

  • spanningshoofdpijn
  • Nekhernia
  • Nekartrose
  • niet-ergonomische, ongezonde werkhouding
  • irritatie van de nekspieren
  • stress
  • te hoge spanning van spieren

Hoe kan fysiotherapie helpen bij nekklachten?

Klachten kunnen zich manifesteren in de nek, maar ook hun oorzaak vinden in de schouderbladen, armen of rug. De fysiotherapeuten van PMI Rembrandt helpen u graag van uw nekklachten of nekhernia af of helpen u mee om klachten rondom nekartrose te verminderen. Om te beginnen is het belangrijk om een diagnose te stellen. Hieruit volgt een passend behandelplan met bijvoorbeeld een op maat gemaakt oefenprogramma waar we gericht werken aan herstel van de pijn in de nek. U kunt ook verwezen worden naar de  orofaciaal therapeut (speciaal opgeleid fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van patiënten met hoofd/kaak en nekklachten)

U kunt op de pagina van manuele therapie meer informatie lezen over de behandeling. We adviseren u om contact op te nemen met één van onze specialisten van fysiotherapie VeenendaalAmerongen, Lienden, Rhenen, Zeist of Duiven.

Nekpijn door artrose of een nekhernia

Artrose is een natuurlijk verouderingsproces die bij alle mensen voorkomt. Soms kan er een oorzaak gevonden worden zoals: erfelijke belasting, zware belasting van de rug en nek door bijvoorbeeld zwaar werk of een verkeerde houding, leeftijd (>40 jaar), genetica, slechte houding, blessuregeschiedenis van nekletsel, overbelasting en slechte biomechanica.

Het hoofddoel van het behandelen van nekartrose is zo actief mogelijk blijven zonder toename van klachten. Wij leren u om bewust te worden van uw nekhouding en geven advies om goed met uw pijnlijke nekspieren en gewrichtsproblemen om te gaan.

Nekhernia klachten ontstaan in de halswervelkolom. Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven, ook wel bekend als de kraakbeenringen. Omdat de zenuwen in verbinding staan met de arm kan er op den duur functieverlies optreden. Verlies van reflexen van de arm is natuurlijk onwenselijk, dus we adviseren u uw klachten zeer serieus te nemen. Raadpleeg uw fysiotherapeut of bezoek de huisarts. Zij kunnen de ernst van de nekhernia goed inschatten en u waar nodig doorverwijzen.