Manuele therapie is een specialisatie van fysiotherapie. Manuele therapie focust zich op stoornissen van gewrichten, spieren en zenuwen. Het doel is om ervoor te zorgen dat uw gewrichten beter te laten bewegen én het verbeteren van de houding en bewegingen. Het verschil bij Rembrandt Fysiotherapie & Revalidatie met algemene fysiotherapie en manuele therapie is dat de manueel therapeut bij specifieke technieken toepast in de gewrichten. Door manipulaties van de gewrichten neemt de pijn in spieren en gewrichten af en komt de bewegingsvrijheid terug.
Welke klachten worden behandelt met manuele therapie?
De manueel therapeut behandelt mensen die bewegingsbeperkingen hebben, vaak in combinatie met pijn en het slechter kunnen bewegen van gewrichten met manuele therapie. Deze bewegingsbeperking heeft vaak ook invloed op de lichaamshouding. Dit zijn voorbeelden van klachten die een manueel therapeut behandelt:
Bovenstaande en andere klachten kunnen ontstaan doordat u op een verkeerde manier beweegt, of bijvoorbeeld door een ongeluk of val. Het voordeel van manuele therapie is dat u snel verschilt voelt. De pijn wordt minder en het bewegen gaat soepeler.
Wat doet een manueel therapeut?
Een manueel therapeut bekijkt waar uw klachten vandaan komen. Zo kijkt hij of uw spieren op de juiste manier werken en of u gecontroleerde bewegingen kunt maken. Ook kijkt hij of er iets anders aan de hand kan zijn, zoals stress.
De eerste stap van de behandeling is het voeren van een gesprek. Tijdens dit gesprek vraagt de manueel therapeut naar uw klachten, hoe en wanneer ze zijn ontstaan en in welke mate u er last van heeft. Vervolgens bekijkt hij zelf de spieren, zenuwen en gewrichten die te maken kunnen hebben met uw klachten. Op deze manier probeert de manueel therapeut een duidelijk beeld te krijgen van uw probleem.
Welke klachten worden behandelt met manuele therapie?
Als uit het eerste gesprek blijkt dat manuele therapie uw klachten kan verhelpen, wordt de behandeling gestart. Tijdens de daadwerkelijke manuele therapie beweegt de therapeut uw gewrichten op een bepaalde manier. Daarnaast doet hij samen met u oefeningen om uw houding, kracht en stabiliteit te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat u vlak na de manuele therapie vaak al verschil voelt. De manueel therapeut zal u ook tips en adviezen geven hoe u gezond kunt blijven bewegen. Vervolgens geeft hij u oefeningen mee die u zelf thuis kunt doen. Deze oefeningen zijn nodig om uw gewrichten te versterken en te stabiliseren.
Veelgestelde vragen over manuele therapie
Ja! Manuele therapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Bent u niet aanvullend verzekerd? Dan kunt u de kosten bij ons op de tarievenpagina vinden.
Manuele therapie is een specifieke onderzoek- en behandelmethode van gewrichten. Een manueel therapeut behandelt voornamelijk klachten aan de wervelkolom (rugpijn, nekpijn), armen of benen. Bij manuele therapie wordt vaak gebruikgemaakt van manipulaties (het kraken) om uw klachten te minderen.
Voor een behandelingstraject start, wordt er een intakelijst gestuurd. Hier vult u uw gegevens in over uw klacht. Vervolgens komt u in contact met de therapeut en volgt er een vraaggesprek om de kern van het probleem naar boven te halen. De manueel therapeut stelt u dan vragen over uw klachten. Bijvoorbeeld hoe ze zijn ontstaan en wanneer de klacht toeneemt of juist vermindert. Hierop volgt een screening en een lichamelijk onderzoek. Bij een lichamelijk onderzoek worden houding en beweging beoordeeld en de daarbij gebruikte gewrichten onderzocht. Direct na het vraaggesprek en onderzoek volgt de behandeling. In totaal wordt 50 minuten ingepland voor de eerste afspraak. Opeevolgende behandelingen duren ongeveer 30 minuten en bestaan uit mobilisatie, manipulatie en advies. U kunt bij ons terecht op onze locatie’s in: Veenendaal, Amerongen, Rhenen, Zeist, Duiven en Lienden.