Op zoek naar een behandeling tegen een frozen shoulder in Veenendaal, Lienden, Duiven en Amerongen?

Een frozen shoulder, ook wel adhesieve capsulitis genoemd, is een ontsteking van het gewrichtskapsel van de schouder. Deze ontsteking zorgt voor een verdikking en verkleving van het gewrichtskapsel rond het schoudergewricht. Een frozen shoulder leidt tot flink wat pijn en een duidelijke afname in bewegingsmogelijkheden voor de schouder. De duur van de aandoening varieert van 12 tot 24 maanden.

Wat zijn de fasen van een frozen shoulder?

  • Freezing, in de ‘’bevriezende’’ fase staat met name de pijn op de voorgrond. Deze pijn is vaak in de nacht het heftigst. De stijfheid neemt geleidelijk toe. De duur van deze fase varieert van 2 tot 9 maanden.
  • Frozen, in de ‘’bevroren’’ fase staat de bewegingsbeperking op de voorgrond. De pijn neemt tegen het einde van deze fase langzaam af. De duur van deze fase varieert van 4 tot 12 maanden.
  • Thawing, in de ‘’ontdooiende’’ fase is er alleen nog pijn bij de eindstandige bewegingen. De bewegingsmogelijkheid neemt weer langzaam toe. Dit kan echter een aantal maanden tot enkele jaren duren.

Wat zijn de symptomen bij een frozen shoulder?

  • Pijn aan de buitenzijde van de schouder wat kan uitstralen richting de bovenarm
  • Forse bewegingsbeperking in de schouder
  • Nachtelijke pijn

Wat is de oorzaak frozen shoulder?

Een frozen shoulder kan spontaan optreden, dan spreken we van een ‘primaire frozen shoulder’ of door een traumamoment optreden, dan spreken we van een ‘secundaire frozen shoulder’. De daadwerkelijke oorzaak van een frozen shoulder is vooralsnog onbekend. Wel is bekend dat de aandoening het meest voor komt bij mensen met de leeftijd tussen de 40 en 60 jaar, dat vrouwen een wat grotere kans hebben om het te krijgen en dat mensen met diabetes mellitus of schildklier klachten een groter risico hebben op het krijgen van een frozen shoulder. Op de pagina van schoudernetwerk Nederland vindt u nog meer informatie

Hoe ziet de behandeling tegen een frozen shoulder er uit bij PMI Rembrandt?

Het herstel van de aandoening vindt uiteindelijk vanzelf plaats en de stijfheid zal voor een heel groot deel verdwijnen. Fysiotherapie richt zich op het actief mobiliseren van de schouder in een pijnvrije range, het minimaliseren van de ervaren pijn in het dagelijks leven en middels oefening weer een optimale functie behalen. Herkent u deze klachten? Maak dan een afspraak bij Rembrandt Fysiotherapie met een van onze specialisten.