COPD en de effecten van bewegen

COPD en de effecten van bewegen

11 januari, 2018

COPD is een verzamelnaam voor longemfyseem en chronische bronchitis. Een longaandoening die chronisch is, wat inhoudt dat u er niet van kan genezen. U kan hierbij tegen veel lichamelijke, maar ook psychische klachten aanlopen. Kortademigheid is wat vaak door patiënten wordt genoemd als één van de ergste beperkingen. Naast deze lichamelijke klacht, ervaren mensen ook vaak bewegingsangst. Om te gaan bewegen terwijl je kortademig kan erg lastig zijn, je bent snel bang dat je iets fout doet of je lichaam overbelast. Hierdoor kan je in een vicieuze cirkel terecht komen met als gevolg niet meer buiten komen en je dagelijks activiteiten niet meer kunnen uitvoeren.

Het is begrijpelijk dat veel COPD patiënten angstig zijn voor bewegen. U hebt dagelijks veel hinder van benauwdheid, kortademigheid en hoestbuien en u maakt zich zorgen dat sporten deze klachten alleen nog maar erger maakt.

Doordat ademhalen moeilijker is geworden kost elke ademhaling energie. Veel mensen met COPD durven zich uit angst voor toenemende benauwdheid niet al te veel in te spannen. Toch is een actieve levensstijl juist voor COPD patiënten van groot belang. Beweging traint de spieren. Een goede conditie zorgt voor minder klachten en een betere weerstand tegen verkoudheid en griep. Probeer ondanks vermoeidheid en eventuele andere belemmeringen toch uw conditie te behouden of zelfs te verbeteren. U zult merken dat u zich dan beter voelt. Aangeraden wordt om in iedere geval drie keer per week, maar bij voorkeur iedere dag iets aan uw conditie te doen door bijvoorbeeld te wandelen, fietsen, zwemmen of fitnessen.

Veel fysiotherapeuten hebben zich gespecialiseerd in longrevalidatie voor COPD-patiënten. Bij hen kunt u aangepaste inspanningstraining krijgen en ademhalingsoefeningen doen, waarbij rekening gehouden wordt met uw beperkingen en uw inspanningsmogelijkheden.

De behandelingen zijn dan ook voornamelijk gericht op:

  • Het verbeteren van uw algehele conditie .
  • Het verbeteren van uw algehele spierkracht.
  • Het bewust worden van uw houding en bewegingen.
  • Het beter gebruiken van uw ademtechniek tijdens uw dagelijkse houding en bewegingen.

Vergoeding:
Voor dit behandeltraject is een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Kortom: wilt u begeleiding tijdens het sporten dan bent u bij ons aan het goede adres. Er wordt gesport in kleine groepen onder begeleiding van een professionele fysiotherapeut waarbij u voldoende persoonlijke aandacht krijgt. U ontmoet bovendien andere mensen die dezelfde klachten hebben. Dit bevordert de onderlinge uitwisseling van ervaringen.

Voor nog meer informatie kijk ook eens op de website van het longfonds