Echografie in Veenendaal, Lienden, Duiven of Amerongen

Echografie wordt gebruikt als aanvullend onderzoek naast het reguliere onderzoek. Met echografie kan de fysiotherapeut opnamen maken van pezen, spieren, banden, slijmbeurzen, botten en gewrichten. Soms is het lastig bij de behandeling van klacht of blessure om de situatie goed te beoordelen. Door middel van echografie kunnen de fysiotherapeuten van Rembrandt fysiotherapie & revalidatie verschillende soorten aandoeningen in beeld brengen. Hierdoor kan de juiste diagnose gesteld worden en kan hierbij de juiste behandeling worden gegeven. Dit zorgt er voor dat uw behandeling bij de fysiotherapeut een stuk efficiënter en sneller kan verlopen. Ook tijdens de behandeling kan echografie gebruikt worden. Echografie wordt ook ingezet bij andere behandelingen zoals shockwavetherapie en EPTE. Het doel is altijd dat u zo snel mogelijk weer klachtenvrij bent. U kunt voor echografie terecht bij de locaties Veenendaal, Lienden, Duiven en Amerongen.

Welke diagnoses kunnen gesteld worden met echografie?

Met echografie kunnen onder andere de volgende diagnoses gesteld worden:

  • Ontstekingen
  • Rupturen
  • Vochtophopingen
  • Dislocaties
  • Cysten
  • Laesies

Hoe werkt een echo?

Bij echografie wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven, welke door mensen niet gehoord kunnen worden. De beelden zijn een vertaling van weerkaatsing en absorptie van verschillende soorten weefsels. Het interpreteren van de beelden is een kwestie van studie.

Tijdens een echo-onderzoek gaat de fysiotherapeut met een echokop met gel over het lichaamsdeel waar u klachten heeft. Tijdens het echo-onderzoek kan de patiënt actief participeren door aan te geven wanneer en bij welke beweging de klachten toe- of afnemen. De onderzoeker kan dan direct een relatie leggen tussen de klachten en de (bewegende) beelden die hij ziet op zijn scherm. Een echografisch onderzoek is niet pijnlijk en niet schadelijk voor je lichaam. Het echo-onderzoek is snel en gemakkelijk en kan zo vaak herhaald worden als het nodig is. Na het onderzoek kan de fysiotherapeut een behandelplan op maat voor u samenstellen. Zo kunt u heel gericht behandeld worden en bent u zo snel mogelijk weer van uw klachten af.

Veelgestelde vragen over echografie

Wat kost het om een echo te laten maken?

Een echo laten maken valt onder fysiotherapie. Mocht u aanvullend verzekerd zijn, dan gaat dit gewoon van uw fysiotherapiebehandelingen af. Bent u niet aanvullend verzekerd? Dan kost een eenmalige echografisch onderzoek met verslag hetzelfde al een eenmalig fysiotherapeutisch consult. Zie tarieven website

Heb ik een verwijzing nodig?

Nee, voor fysiotherapie heeft u geen verwijzing nodig, dus ook niet om een echo te laten maken!

Waarvoor kan ik een echo laten maken?

Een echo kan spier- en peesproblemen in kaart brengen. Dit kunt u hebben op verschillende plekken in uw lichaam, bijvoorbeeld uw schouder, elleboog, pols/hand, heup, knie en enkel. Fysiotherapeuten zijn niet opgeleid om echografisch onderzoek te doen van organen zoals het hart.

Kan ik met echografie ook een botbreuk in kaart brengen?

In theorie kan dit wel echter de “gouden” standaard om botbreuken aan te tonen is een röntgenfoto daarom is ons advies bij het vermoeden op een botbreuk om deze te laten maken in het ziekenhuis.

Er is met echografie kalk gevonden in de pees, is dit erg?

Kalk wordt vaak aangetoond met echografie echter maar een klein deel van de kalkhaarden zorgt voor problemen. Dit ligt vaak aan de locatie van de kalk of in welke fase van oplossing de kalk zich bevindt. Laat je dus goed informeren door degene die de echo heeft gemaakt.

De fysiotherapeuten van Rembrandt Fysiotherapie & Revalidatie