Dry needling

Dry needling

Naast fysiotherapie hebben de therapeuten van PMI Rembrandt zich ook toegelegd op dry needling. Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode, waarbij de fysiotherapeut speciale naalden gebruikt ‘om spieren aan te prikken’. Het hoe en waarom ervan leggen we graag uit. En om een misverstand meteen uit de weg te ruimen: dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur.

Dry needling is een reguliere behandelmethode, die in Canada is ontwikkeld. Het is een intramusculaire behandeling, dat wil zeggen dat de fysiotherapeut tot diep in de spier aanprikt. Daardoor raken de spieren snel en langdurig ontspannen.

Voor wie is dry needling geschikt?

Dry needling wordt vaak toegepast bij spierklachten. U kunt bijvoorbeeld denken aan verkrampingen, verrekkingen, knopen en verhardingen van spieren in het lichaam. De behandelmethode wordt vaak ingezet bij mensen met:

  • Chronische hoofdpijn
  • Pijn in de onderrug
  • Pijn in de nek
  • Pijn in de bilspier (verrekkingen)
  • RSI
  • Tenniselleboog

Hoe werkt dry needling?

De fysiotherapeut prikt bij dry needling een naaldje in een zogenoemde ‘triggerpoint’. Een triggerpoint is vaak samengetrokken spier- of bindweefsel, dat zich uit in een pijnlijke verharding of spierknoop. Maar dat is niet alles. Het komt namelijk vaak voor dat een triggerpoint niet alleen drukpijn veroorzaakt, maar ook op andere plekken in het lichaam tot pijn leidt. De verklaring hiervoor is dat zo’n spierknoop ander weefsel in de weg zit, dat vervolgens stijf wordt en u beperkt in het bewegen.

Voordat de fysiotherapeut tot behandeling overgaat, is het dus heel belangrijk om de triggerpoints in kaart te brengen. Door op de juiste plek te behandelen, wordt de hoofdoorzaak immers onschadelijk gemaakt. Door middel van een gesprek en een onderzoek worden uw klachten dus nauwkeurig geanalyseerd.

Is dry needling hetzelfde als acupunctuur?

Daar kunnen we heel duidelijk in zijn: Nee. Het grote verschil zit in de benadering van de behandeling. Dry needling wordt toegepast op basis van fysiologische observaties en verklaringen, terwijl acupunctuur vooral een energetische achtergrond heeft. Een ander verschil is de hoeveelheid naalden. De fysiotherapeut gebruikt bij dry needling vaak één naald, terwijl bij acupunctuur meerdere naalden gebruikt worden. Bovendien heet de behandeling niet voor niets ´dry needling´. De fysiotherapeut gebruikt ‘droge’ acupunctuurnaalden. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Dry needling als onderdeel van een behandeling

Dry needling is een effectieve methode om van spierklachten af te komen. Spieren raken snel en langdurig ontspannen. De behandeling per spier is ook van korte duur. Vaak wordt dry needling ingezet als onderdeel van een totaalbehandeling. Nieuwsgierig geworden? Informeer eens bij uw fysiotherapeut of neem contact met ons op, fysiotherapie Veenendaal.

Gerelateerde specialisten

Gerlinda van Es-Wolswinkel
Roel Heestermans
Lennard van Zuijlen
Zyrian Barzinji
Steven van der Pauw
Peggy Geerdinck