Wat doet een psychosomatisch fysiotherapeut?

Wat doet een psychosomatisch fysiotherapeut?

10 mei, 2019

Heeft u al een langere tijd last van spierspanningen, slaapproblemen, terugkerende pijnklachten, een druk op uw borst, benauwdheid of een gejaagd/angstig gevoel? Dan heeft u vast al eens geprobeerd uzelf gerust te stellen met de gedachten ‘het gaat wel weer over’. Echter, zelf merken we vaak wel dat het doorbreken van deze klachten niet lukt en dat is uiterst vervelend! U verliest plezier in het werk, sociale gelegenheden en u wordt meer prikkelbaar. U komt in een vicieuze cirkel terecht waar u niet meer uitkomt. Dit kan erg frustrerend zijn. Gelukkig kan een psychosomatisch fysiotherapeut u helpen.

Herken uw klachten

Een psychosomatisch fysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut. Tijdens de behandeling gaat u samen met de fysiotherapeut kijken hoe u de vicieuze cirkel kan doorbreken. Zo achterhaalt een psychosomatisch fysiotherapeut hoe de klachten zijn ontstaan. Er wordt gekeken hoe uw gedachten en/of gedrag mogelijk een rol spelen bij het in stand houden of verergeren van de klachten. Het volgende scenario kan zich bijvoorbeeld afspelen:

Stel, u kampt al enige tijd met vermoeidheidsklachten. Uw energielevel heeft ongeveer het nulpunt bereikt. Het lukt niet meer om naar het werk te gaan, het huis enigszins op orde te houden en iedere avond voor eten te zorgen voor het gezin. U gaat rond 20:30 uur naar bed om zoveel mogelijk slaap te kunnen pakken en hoopt dat uw energie toeneemt. Echter, ondanks het feit dat u erg moe bent, ligt u nog uren wakker. Uw hobby’s, uw sociale contacten en het sporten komen hierdoor op een laag pitje te staan. U baalt flink van uzelf! Het klinkt logisch dat u vanwege vermoeidheid geen energie overhoudt voor andere dingen dan het hoognodige zoals werk en het huishouden. Deze gedachten zorgen ervoor dat u op geen enkele manier energie krijgt. Uw lichamelijke klachten zullen blijven bestaan of zelfs toenemen. Er zijn namelijk alleen nog maar dingen die energie kosten, en geen (leuke) dingen die u energie geven.

Met behulp van psychosomatische fysiotherapie gaat u kijken hoe u dit patroon stapsgewijs kunt doorbreken. Dit doet u door bijvoorbeeld het geleidelijk verhogen van lichamelijke activiteiten. Daarnaast kunt u leren hoe u moet ontspannen voor optimaal herstel of krijgt u slaapadviezen voor een efficiëntere slaap. Kort samengevat kan een psychosomatisch fysiotherapeut u helpen met klachten als:

 • Spanningsklachten
 • Chronische pijnen (>3 maanden)
 • Lichamelijke klachten en somberheid bij depressie
 • Ademhalingsproblemen
 • Burn-out klachten
 • Angst- en paniekstoornissen
 • Moeite met inslapen of doorslapen
 • Chronische vermoeidheid (>3 maanden)

De behandelvormen van een psychosomatisch fysiotherapeut

U kunt zich voorstellen dat de behandeling voor iedereen erg verschillend is omdat ieder mens anders is. Hieronder worden een aantal behandelvormen genoemd die toegepast worden door een psychosomatisch fysiotherapeut om één of meerdere van de bovenstaande klachten te verminderen of te verhelpen.

 • Inzichten geven in de oorzaak en de in stand houdende factoren van uw lichamelijke klacht
 • Uitleg geven over de werking en de functies van pijn en/ of stress
 • Lichaamsbewustwording met als doel uw grenzen (h)erkennen
 • Creëren van een balans in activiteiten en rust in uw dagelijks leven
 • Beweeginterventies bij spanning, inactiviteit en/ of somberheid om te zorgen voor lichamelijke en geestelijke ontspanning en verbetering van uw stemming
 • Het aanleren van adem- en ontspanningsoefeningen
 • Uitleg en inzicht geven over slapen en in gezond slaapgedrag om effectiever te kunnen slapen.

Maak een afspraak bij PMI

Herkent u het bovenstaande verhaal? Maak dan gerust een afspraak om samen aan de slag te gaan met deze vervelende klachten. Vaak bent u tot meer in staat dan u zelf denkt. Onze psychosomatische fysiotherapeut is werkzaam op onze locaties in Veenendaal en Duiven.