Oorpijn en orofaciale(kaak) fysiotherapie

Oorpijn en orofaciale(kaak) fysiotherapie

08 augustus, 2019

Klachten aan het oor zoals oorpijn, druk op het oor, een doof gevoel en tinnitus kunnen voor u als patiënt erg vervelend zijn. Vaak heeft u al een huisarts of een KNO arts bezocht. Daar is echter niets gevonden. Wanneer deze specialisten geen oorzaak kunnen vinden voor uw oorklachten kunnen de klachten worden veroorzaakt door uw nek-hals en kaakspieren.

Onbegrepen oorpijn

Een pijn waarvan het moeilijk is vast te stellen wat de oorzaak is kan erg lastig zijn. Niet alleen vanwege de fysieke pijn die u ervaart maar ook vanwege het onbegrip dat het met zich meebrengt. Eén van de oorzaken van onbegrepen oorpijn kunnen strakke kaak- en halsspieren zijn. Deze onbegrepen klachten kunnen door het volgende worden veroorzaakt:

  • Verkeerde mondgewoonten
  • Drukte
  • Spanning
  • Verkeerde houding

Orofaciaal fysiotherapeuten , ook vaak kaakfysiotherapeuten  genoemd, zijn specialisten in het onderzoeken en behandelen van de spieren die voor uw oorklachten kunnen zorgen.

Tanden op elkaar

Het wordt vaak gezegd door mensen; nog even de tanden op elkaar! Door de tanden en kiezen echter lang op elkaar te klemmen kunnen uw kaakspieren strak en pijnlijk worden. Dit kan resulteren in uitstralingspijn in het oor. Vaak kunnen de klachten in 4 tot 6 behandelingen voor een groot deel worden verminderd. Dit wordt gedaan door ervoor te zorgen dat de persoon zich bewust wordt van mondgewoonten. Deze gewoonten kunnen zijn; tandklemmen, lip bijten en verkeerde houdingen. Daarnaast kunt u bijdragen aan een spoedig herstel door thuis oefeningen uit te voeren.

Samenwerking met ziekenhuis De Gelderse Vallei

Met onze hoofdpraktijk hebben we een goede samenwerking met de KNO artsen van Ziekenhuis De Gelderse Vallei. Het kan zijn dat een KNO arts geen oorontsteking of ander medisch probleem constateert, maar wel spierproblematiek voelt. In dat geval nemen zij contact op met ons als orofaciaal fysiotherapeut.

Een KNO arts waar wij veel mee samenwerkingen vanuit het Ziekenhuis de Gelderse Vallei vertelt het volgende: “Patiënten bij de KNO arts denken nog te vaak dat een oorontsteking hun pijn veroorzaakt. Zij verwachten niet dat in bepaalde , vaak stress gerelateerde gevallen, gespecialiseerde fysiotherapeutische hulp de oplossing biedt “. 

Een voorbeeld uit de praktijk

Zo is er laatst  nog een meisje van 10 jaar uitbehandeld. Ook zij kwam via de KNO arts . Ze werd ‘s nachts wakker en had last van oorpijn, keelpijn en pijn in haar wang. Ze had al neusspray via de huisarts gekregen maar die hielp niet voldoende. Daarvoor had zij ook al buisjes gekregen vanwege vocht wat achter het trommelvlies werd geconstateerd. Na een onderzoek kon worden geconcludeerd dat het meisje erg strakke kaak en halsspieren had. Daarnaast vertelde de moeder dat ze een lastige periode op school heeft meegemaakt omdat ze werd geplaagd. Na 2 behandelingen nam de oorpijn aanzienlijk af. Verder is er actie ondernomen op school. Na 4 behandelingen was de patiënte weer helemaal klachtenvrij 

Onverklaarbare klachten in het oor?

Heeft u last van klachten in het oor waarvan er geen medische oorzaak kan worden gevonden? Neem dan gerust contact met ons op om te kijken of wij u verder kunnen helpen. U kunt zowel met als zonder verwijzing bij ons langskomen.