Pijn in pols of pijn in handen

Pijn in pols of pijn in handen

Klachten:

Heeft u pijn in pols of pijn in handen?

Tintelende handen, een stekende pijn in uw hand als u wat vastpakt of een brandend gevoel in de pols. Dergelijke klachten zullen u bekend voorkomen als u last heeft van pijn in de pols of pijn in handen. Bij aanhoudende klachten raden we u aan om langs te gaan bij één van onze fysiotherapeuten.

Wat zijn oorzaken van pijn in handen of een pijnlijke pols?

De oorzaak van hand- en polsklachten kunnen verschillen. Een lelijke valpartij kan debet zijn aan polsklachten, maar het kan ook een medische oorzaak hebben. Veelvoorkomend zijn ook de ganglion pols en het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS). De ganglion pols is een zwelling van de pols, vaak ontstaan door overbelasting. CTS-klachten slaan op de carpale tunnel, de doorgang van pols naar handpalm en vingers. Bij het Carpaal Tunnel Syndroom is de tunnel vernauwd geraakt. Daardoor ontstaat uiteindelijk pijn in pols of pijn in handen.

Mogelijke oorzaken van pijn in pols of pijn in handen:

Inzoomen op pols en handen

De pols is een gewricht dat uit acht losse botstukjes bestaat, die onderling worden verbonden met gewrichtsbanden. De pols vormt de verbinding tussen de hand, het spaakbeen en de ellepijp. De laatste twee botten zijn de belangrijkste botten in de onderarm.

De pols zorgt ervoor dat de hand in vele richtingen kan bewegen. Daardoor kunnen mensen bijvoorbeeld zwaaien naar de buurman. De spieren om deze bewegingen te maken liggen in de onderarm. Naast pezen en spieren lopen er ook zenuwen door de pols heen.

De hand is ook een complex mechanisme en bestaat grof uit drie delen: de pols, de middenhandsbeentjes en de vingers. We kunnen vele bewegingen met onze handen en vingers maken. De aansturing hiervan wordt gegeven vanuit de onderarm en spiertjes tussen de middenhandsbeentjes. In het dagelijks leven gebruiken we onze handen heel veel. Omdat de hand zo belangrijk is, bevat de hand heel veel zenuwen. Daardoor zijn de vingertopjes ook veel gevoeliger dan bijvoorbeeld de schouder.

Ik heb pijn in handen en pijn in pols

We adviseren u om contact op te nemen met één van onze fysiotherapeuten van fysiotherapie Veenendaal, Amerongen en Duiven. Op die manier kan de ernst van de situatie ingeschat worden. Hand- en polsklachten moet u niet onderschatten. Het kan uw dagelijks leven ernstig belemmeren. Maak een afspraak met onze specialisten om pijn in handen en pijn in polsen op den duur te verhelpen.  Als het lastig is om de situatie te beoordelen kan het voorkomen dat de behandeling echografie toegepast wordt.