Pijn in hals en hoofd

Pijn in hals en hoofd

Pijn in hals en hoofd? Moeite met kauwen, pijn bij het slikken, oorsuizen, onverklaarbare kiespijn, een opgezwollen hals of last hebben tijdens het spreken. Zoals u merkt kan pijn in de hals of pijn in het hoofd zeer divers zijn. Dat is ook niet verwonderlijk. De schedel bestaat uit maar liefst 22 verschillende botten en geldt daarmee als het meest uitgebreide deel van het menselijk skelet.

Hoe ontstaat pijn in hals en hoofd?

Op deze vraag valt niet een eenduidig antwoord te geven. Daar kunnen tandheelkundige problemen aan ten grondslag liggen, maar dat kunnen net zo goed zenuwen zijn, die niet naar behoren functioneren. Zonder u in onze praktijk gezien te hebben, kunnen we niet de correcte diagnose stellen. Wel leert de ervaring van onze fysiotherapeuten dat veel pijn in hals en hoofd veroorzaakt wordt door kaakproblemen.

Wat zijn mogelijke gevolgen van pijn in hals en hoofd?

De symptomen van pijn in nek en hoofd kunnen mogelijk wijzen op:

  • scheefhals
  • overbelasting van kaakspieren en kauwstelsel
  • strottenhoofdkanker
  • beknelde zenuwen

Pijn in hals en hoofd nader verklaard

De schedel is een geheel van 22 verschillende botten. Daarmee is de schedel het meest uitgebreide deel van het skelet. Het geeft vorm aan het hoofd van een mens. De schedel bestaat uit twee delen: de mandibula (onderkaak) en het cranium (hersenpan). De voornaamste functie van de schedel is bescherming van de hersenen en de zintuigen: neus, mond, oren en ogen.

Natuurlijk gebruiken we de schedel ook tijdens het eten. De vaste bovenkaak en beweegbare onderkaak maken kauwbewegingen mogelijk.

Naast de 22 botten bevinden zich in de hals het tongbeen, en in beide oren de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Verder zijn er maar liefst 56 belangrijke gezichtsspieren, die onder andere betrokken zijn bij het uitdrukken van emoties. Als we bijvoorbeeld lachen, worden maar liefst 15 gezichtsspieren actief. En dat valt eigenlijk nog wel mee: Wie met zijn of haar wenkbrauwen fronst, brengt zo’n 40 spieren in beweging.

Ik wil meer info over pijn in hals en hoofd

PMI Rembrandt heeft zich gespecialiseerd in begeleiding en bestrijding bij pijn in hals en hoofd. Verschillende kaakfysiotherapeuten staan voor u klaar. U kunt hieronder over hun ervaring lezen en eventueel een afspraak maken. Op de pagina kaakfysiotherapie  leest u meer over de behandeling.  Wij zijn u graag van dienst bij fysiotherapie Veenendaal, Amerongen of Duiven

 

Gerelateerde specialisten

Charlotte Groeneveld
Marieke Bloo-van der Meer
Marthijn van Leijenhorst
Arno Vriezekolk
Frans Snijder