Pijn in de rug

Pijn in de rug

Klachten:

Heeft u last van pijn in de rug?

Pijn in de rug is een bekende klacht. Veel mensen kampen met pijn in de rug. Omdat voor veel bezigheden de rug aangespannen wordt, is de impact op het dagelijks leven soms groot. Gelukkig kunnen we met de juiste behandelingen erger voorkomen en veel klachten oplossen.    

Hoe ontstaat pijn in de rug?

Door overbelaste spieren en gewrichten ontstaat vaak pijn in de rug. De overbelasting kan verschillende oorzaken hebben. We sommen enkele oorzaken van rugpijn op:

Wanneer hebben we het over de middenrug?

De middenrug wordt gevormd door twaalf wervels in het midden van de wervelkolom. In totaal heeft telt de wervelkolom 24 ruggenwervels. De wervels in de middenrug staan in verbinding met het borstbeen. Vanuit elke wervel in de middenrug loopt een rib naar links en rechts.

De ruggenwervels

De middenrug is het epicentrum van de wervelkolom. De ruggenwervels worden door banden en spieren in balans gehouden. Tussen elke wervel bevinden zich tussenwervelschijven, die over een schokabsorberend vermogen beschikken. Daarnaast lopen door het wervelkanaal ook verschillende zenuwen, die andere spiergroepen in het lichaam aansturen.

Dat maakt van de middenrug een belangrijke, maar ook kwetsbare spier. Pijn in de rug kan daarom ook andere klachten veroorzaken, zoals pijn in de nek of de schouders. Dat leidt er mede toe dat mensen de pijn in de rug als heel intens ervaren.

Een gezonde middenrug

De banden en spieren moeten niet overbelast worden. Als dat te vaak gebeurt, kunnen de banden en spieren de schokken niet meer tijdig opvangen en ontstaan irritaties en spierstijfheid, die zich vervolgens vertalen in pijn in de rug. Een gezonde middenrug wordt dus niet overbelast, waardoor de wervelkolom niet beperkt wordt in de gewenste bewegingen.

Ik heb pijn in rug. Hoe kom ik er vanaf?

Pijn in rug gun je niemand, aangezien het impact heeft op het dagelijks functioneren. Maar rugpijn is een brede klacht, waarbij de oorzaak niet altijd eenvoudig is te achterhalen. Om de juiste diagnose te stellen raden we u aan om een afspraak te maken met onze fysiotherapeuten. Door oorzaak en gevolg te achterhalen, wordt met u een behandelplan gemaakt, waarmee u de pijn in de rug te lijf gaat. Neem gerust vrijblijvend contact op met fysiotherapie Veenendaal, Amerongen of Duiven!  Als het lastig is om de situatie te beoordelen kan het voorkomen dat de behandeling echografie toegepast wordt. 

Gerelateerde specialisten

Charlotte Groeneveld
Gerlinda van Es-Wolswinkel
Steven van der Pauw
Niels van der Schee
Zyrian Barzinji
Arno Vriezekolk