Pijn in de onderrug

Pijn in de onderrug

Klachten:

Heeft u last van pijn in de onderrug?

Pijn in de onderrug wordt in de volksmond ook wel spit genoemd, maar gelukkig is met de juiste behandeling de pijn deels of zelfs geheel op te lossen.

Hoe ontstaat lage rugpijn?

Lage rugpijn ontstaat vaak door overbelasting van de rug. Overbelasting van de rug kan allerlei oorzaken hebben. Hieronder sommen we een aantal verschillende oorzaken van lage rugpijn op:

Wanneer hebben we het over pijn in de onderrug?

De wervelkolom bestaat uit 24 wervels. De onderste 5 wervels noemen we de lage rug, ook wel de lumbale wervelkolom (L1-L5). De wervelkolom geeft het lichaam vorm en ondersteunt het menselijk lichaam.

De ruggenwervels

Het grootste deel van een wervel is het wervellichaam. Tussen de verschillende wervellichamen zitten tussenwervelschijven. Een tussenwervelschijf noemen we ook wel discus. Deze schijven hebben een schokabsorberend vermogen.

Aan de achterzijde van de wervels bevinden zich de ook facetgewrichten, deze maken verbinding van de wervels mogelijk en zorgen ervoor dat de wervels bewogen kunnen worden ten opzichte van elkaar.

Elke wervel heeft een opening waar het centraal zenuwstelsel doorheen kan. Dit is een grote zenuwstreng vanuit de hersenen naar het onderste deel van de wervelkolom. Via het zenuwstelsel worden o.a. de spieren aangestuurd en wordt gevoel doorgegeven. Het centraal zenuwstelsel heeft op ieder niveau een aftakking naar links en naar rechts om zo alle delen van het lichaam te kunnen bedienen.

Het heiligbeen

Onder de lage rug vinden we het heiligbeen. Het heiligbeen verbindt de onderrug met het bekken.

Een gezonde onderrug met gezonde banden en spieren

De wervels worden verbonden door banden en spieren. Gezamenlijk vormen zij een bundel die voor stabiliteit in de wervelkolom zorgen en die het mogelijk maken om de wervelkolom te bewegen.

Oké, ik heb pijn in de onderrug. Wat nu?

Om de juiste diagnose te stellen raden we u aan om vrijblijvend een afspraak te maken met één van onze fysiotherapeuten. Er kunnen namelijk verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan lage rugpijn. Misschien is de lage rugpijn wel ontstaan doordat u werkzaamheden uitvoert in een verkeerde houding. Helaas is een diagnose niet te stellen zonder tussenkomst van de fysiotherapeut. Maak direct een afspraak om van pijn in onderrug af te komen. Voor meer informatie over de behandeling kunt u kijken op de manuele therapie pagina van fysiotherapie Veenendaal, Amerongen of Duiven.

Gerelateerde specialisten

Steven van der Pauw
Niels van der Schee
Zyrian Barzinji