Pijn in de heup

Pijn in de heup

Heeft u last van pijn in de heup?

Pijn in de heup komt regelmatig voor. Dat is niet verwonderlijk, aangezien het gewricht een belangrijke drager is voor het lichaam. Dankzij de heup kunt u zonder pijn lopen, hurken en draaien. Heeft u echter pijn aan de heup? Dan raden we u aan om contact op te nemen met één van onze fysiotherapeuten.

Hoe ontstaat pijn in de heup?

Wie met een pijnlijke heup kampt, heeft vaak moeite met lopen. De heup voelt stijf aan. Ook straalt heuppijn vaak door naar pijn in de lies, onderrug of knie. Een van de oorzaken kan slijtage van de heup zijn. Dit staat ook wel bekend als heupartrose. Vrouwen van vijftig jaar en ouder hebben hier het vaakst last van. Zwangere vrouwen kunnen ook kampen met andere klachten rondom de heup. Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit zijn veelvoorkomende klachten tijdens de zwangerschap.

Andere oorzaken van pijn in de heup:

  • Overbelasting
  • Slijmbeursontsteking
  • Slijtage heup
  • Heupartrose
  • Pijn in het bekken tijdens zwangerschap
  • Aangeboren heupafwijking
  • Gekneusde of gebroken heup na ongeluk

Hoe ziet het heupgewricht eruit?

Het heupgewricht is de schakel tussen het bekken en het bovenbeen.Tevens spreken we over een kogelgewricht. Daardoor kan het bovenbeen in alle richtingen bewegen ten opzichte van het bekken.

Het heupgewricht bestaat uit de heupkom en de heupkop. De heupkom is onderdeel van het bekken en de heupkop maakt deel uit van het dijbeen. De dijbeenkop is bedekt met een gladde laag zacht wit weefsel, het kraakbeen. Ook de heupkom is bedekt met kraakbeen. Hierdoor kunnen de beenderen makkelijk en met een minimum aan wrijving over elkaar bewegen. Pijnvrij bewegen en draaien is daar het resultaat van. Door slijtage raakt het kraakbeen beschadigd, waardoor pijn in de heup ontstaat. Ook een slijmbeursontsteking ligt op de loer.

Wat moet ik doen bij pijn in de heup?

Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan uw heuppijn.Om een diagnose te stellen raden we aan om contact op te nemen met onze fysiotherapeut. De contactgegevens vindt u hieronder. U kunt op de pagina van algemene fysiotherapie meer informatie lezen over de behandeling. Als het lastig is om de situatie te beoordelen kan het voorkomen dat de behandeling echografie toegepast wordt. 

Gerelateerde specialisten

Sander van de Hoef
Roel Heestermans
Steven van der Pauw