‘Kopzorgen’ tijdens het thuiswerken? Therapeut Arno legt uit.

‘Kopzorgen’ tijdens het thuiswerken? Therapeut Arno legt uit.

25 maart, 2020

De overheid adviseert werknemers om vanwege het Coronavirus (COVID-19) zoveel mogelijk thuis te werken. Veel mensen geven gehoor aan dit verzoek en installeren zich met de tablet of PC in de werkkamer, op de zolderkamer, aan de keukentafel of zelfs op de bank. Hierbij komen emoties of cognities vrij die zich uiten in onbewust gedrag. Maar welke gevolgen heeft dit voor het kauwstelsel?

Geïmproviseerde werkplekken in een langdurige statische houding, concentratie en stress nodigt uit om te tandenknarsen of te kaakklemmen (bruxisme). We onderscheiden twee soorten bruxisme; waakbruxisme (overdag) en slaapbruxisme (’s nachts). Van de volwassenen doet overdag 20 tot 30% aan tandenknarsen of kaakklemmen en ’s nachts worden deze parafuncties 8 tot 10% uitgevoerd.

Het thuiswerken kan dus uitnodigen tot overbelasting van de kaakspieren, met als gevolg; kaakklachten, hoofdpijn, oorpijn of oorsuizen (tinnitus) en pijn in de nek- en schoudergordel.Het is belangrijk om een goede werkhouding aan te nemen en de kaakspieren te ontspannen. Hoe je dit doet?

In de onderstaande afbeelding staat een behandelmethode uitgelegd hoe je de kauwspier (m. masseter) kunt laten ontspannen:

  • ontspan de onderkaak (gebitselementen maken geen contact!)
  • plaats 2 of 3 gebogen vingers op de pijnlijke spierknoop in de spier
  • maak diepe knedingen in de lengterichting van de spier, zonder stilstaande druk
  • masseer deze spier 2 keer per dag met een duur van 1 minuut per keer
  • drink de gehele dag voldoende water om de afvalstoffen af te voeren

Afb. 1 Diepe massage techniek


De orofaciaal fysiotherapeut kan u verder helpen om van deze pijnklachten af te komen en zal u leren om zich van uw houding bewust te zijn, zodat u de rustpositie kunt verbeteren van uw kaak, hoofd, nek- en schoudergordel.
Wilt u meer weten over de verschillende behandelingen of wilt u advies? Neem dan contact op met het team van DeHoofdfysio!
Bekijkt u ook zeker onze video hieronder voor massage tips tijdens het thuiswerken.